Konventioner
Bridge Konventioner
Klar til at komme videre?
* 10 rigtig gode konventioner at spille med
https://bridge.kromann.info/Convention/1009390

På oversigten over konventioner på denne bridgeside (bridge.kromann.info) er der mere end 100 man kan vælge at spille med - og navnlig vælge ikke at spille med. Hvis du har været igennem et begyndersystem og har spillet et par år i klub er du måske klar til at komme videre. Men hvor skal man begynde?

Det er ganske vanskeligt at lave en konventionernes top-10. Bridgewinners, et stort internetforum, lavede for nogle år siden en enquête: Hvis man nu kun måtte vælge 10 konventioner, hvilke ville man så vælge? Der kom rigtig mange bud, men enquêten førte bestemt ikke til nogen form for enighed.Man kan finde enquêten her.

Det følgende er så mit bud. Andre ville foreslå noget andet. Min liste tager udgangspunkt i, at Stayman, transfers, 2 som kravåbning, Blackwood i en eller anden version, oplysningsdobling og Ogust som svar på de svage 2-åbninger allerede er en del af begynderundervisningen.


1. Oplysningsdoblinger er allerede på plads, nu bygger vi ud med negative doblinger. Man kan i første omgang vælge den betingede kravpas fra.

2. Vi udvider sanssystemet med xy-sans. Men uden de nørdede forslag tilsidst i konventionsopslaget!

3. En god metode til at opfordre til udgang når man har fundet fit på 2-trinnet er langfarvetrialbids.


Det var tre gode konventioner, men tag dem på programmet lidt efter lidt. Og tag så en god lang pause inden I går videre. Når I så er klar til mere, så er der et par forslag her:


Jeg antager at de fleste spiller 5-farveåbninger i begge major og dermed kan bruge Loven om det totale antal stik - i daglig tale blot ”Loven”. Når en åbning på 1-trinnet i spar eller hjerter viser 5-farve, må man uden en sådan vælge mellem at åbne i bedste minor (mit valg) eller bruge en "lille klør".Det står der lidt mere om her: Farveåbninger og svar.

Næste skridt er nu:

4. Bergen raises (jeg anbefaler Omvendt Bergen) og

5. Bekkasin 2ut. Hvis man synes Bekkasin er lidt overvældende er Stenbergs 2ut et noget lettere alternativ.

Nu er det også tid at tage

6. Fjerde farve krav

på programmet. Det var seks konventioner.

Tag igen en dyb indånding! Når alt det ovenstående er på plads og aftalt mellem jer - og I har afprøvet det i et par sæsoner, kan I overveje de sidste forslag:

Nu er det tid til nogle gode forsvarskonventioner:

7. Michaels cuebid

8. Usædvanlig sans

begge mod farveåbninger, og

9. Brozel mod fjendens 1ut åbning.

Det var ni gode konventioner.

Men glem nu ikke at få styr på de videre meldinger efter nogle af de åbninger der var med allerede i begynderbogen, fx hvordan man fortsætter efter 2 (mit forslag er relæsvar, altså 2 som fast relæ), samt hvordan man besvarer en oplysningsdobling og en negativ dobling.

Nu kommer vi så til mit sidste forslag i rækken: Erstat Blackwood(-Morrow) med

10. RKC 1430.

Man vil se at de ti forslag alle er blandt de *-mærkede i konventionsoversigten, dvs relativt tilgængelige konventioner. Så også når mine ti forslag er indarbejdede er der stadig nok at kaste sig over i de næste 20 år!

Den 13. september 2016