Konventioner
Bridge Konventioner
Farveåbninger og Svar
Den 9'ende trumf er guld værd - lidt mere om Omvendt Bergen og majorstøtte
https://bridge.kromann.info/Convention/1009467
Mange spillere springer glade til 3 med 10-11 point når makker åbner 1 eller til 3 når makker åbner 1, også på en 3-farve. Det gælder også når der meldes ind, fx

V N Ø S

1 1 3 eller

1 2 3

Argumentet er, at Åbner jo har en 5-farve og at vi derfor har en 8-kortsfit.

I mange tilfælde vil der mod en sådan 3/4- eller 3/4-kontrakt komme trumf ud (det er i hvert fald min anbefaling til modspillet), hvorefter spilfører let kommer i bekneb for trumfninger på den korte hånd. Og så må spilfører sande at han mangler den niende trumf, og at den er guld værd. Her er et eksempel:

V N Ø S

93
EK753
KD75
63
E762
Q64
E62
B75
Vest åbner 1 og kontrakten ender i 4. Der er 1 taber i spar, og 2 i klør, og der er 1 i ruder, som dog kan trumfes på den korte hånd. Hvis det kan nås!

Men hvad sker der hvis modspillet (hvis trumfer typisk sidder 3-2) starter i trumf?

Inde på sparstikket gentager de trumfudspillet; dér røg trumf nr. 2 på bordet. Man kan prøve at spille ruder mens den sidste trumf endnu ligger på bordet, men risikoen er at modspillet kan trumfe en af rudervinderne, og der står stadig to klørtabere og venter. Hvis ruderne sidder 3-3 er der dog en lille chance, eller hvis modstanderen med kun to rudere også har kun to hjerter, men det er en 40%-chance.

Men giv nu Øst en fjerde trumf, så er kontrakten fuldstændig sikker. Modspillet kan ikke mere nå at forhindre den nødvendige rudertrumfning.

Den niende trumf er guld værd!

Det er grunden til at man skelner mellem 3-kortsfit og 4-kortsfit med Bergen raises - eller Omvendt Bergen, som jeg foretrækker.

Bemærk også at Bekkasin 2ut (eller lignende konventioner, fx Steens 2ut, Jacoby 2ut eller Stenberg 2ut) forudsætter fire trumfer. Hvis Svarer ikke har de nødvendige fire trumfer er det langt bedre at melde ny farve først og derefter vise fitten. Det viser præcis 3 trumfer. Altså et meldeforløb som:

1 2
2 3/4 3 med 10-12 point og 4 med 13-15

Det er samme erkendelse af den niende trumfs betydning der ligger bag de svage springstøtter til 3-trinnet efter makkers åbning i major (- og til 4-trinnet med en 10. trumf). Når man  ikke bruger Bergen raises men springer direkte til 3 major viser det 4-kortstøtte og mindre end 7 point.Filosofien kan udtrykkes kort:

Mange trumfer - mange stik!

Eller her: Ni trumfer - ni stik. Hvis kontrakten ikke kan vinde er det med stor sandsynlighed fordi modstanderne kan vinde udgang. Så lad os gøre det svært for dem. Der er meget mere om majorfit med og uden indmeldinger i opslaget Fjenden melder ind, og vi har majorfit. Og princippet er beskrevet i opslaget Loven om det totale antal stik.


4. juli 2017