Konventioner
Bridge Konventioner
Farveåbninger og Svar
* 2-åbning
https://bridge.kromann.info/Convention/1009716


I bridgens barndom viste alle 2-åbninger stærke hænder med mindst 22 hp, og sådan er der stadig nogle der spiller. Men de fleste bruger 2 og 2 og måske også 2 til at vise svage, spærrebetonede hænder, og så må man reservere 2 til både de stærke, skæve hænder og de stærke sanshænder.

Det er praktisk at have nogle enkle regler for de videre meldinger, for i sagens natur er det ikke så ofte man har lejlighed til at bruge 2-åbningen:

Åbner Svarer
2 2x
2ut 22-24 hp og jævn fordeling
3ut 25-27 hp og jævn fordeling
4ut 28-30 hp og jævn fordeling

Efter genmeldingen 2ut kan Svarer benytte Stayman, overføring og kvantitative svar.

Genmeldingen 2ut er den eneste melding der tillader Svarer at passe med en helt ubrugelig hånd (man plejer at sige: mindre end 2 Damer på hånden).

Efter de højere sans-genmeldinger er det normalt kun interessant for Svarer at melde enten pas eller sans på et passende niveau.

Når Åbner genmelder farve er det udgangskrav. Åbner har en skæv hånd der ikke vil risikere pas fra Svarer. I mange systemkort står der "22hp/8½ stik", men det kræver en præcisering. Mange hænder med 8½ eller endda flere stik skal ikke åbnes 2:

KD54
EK87653
8
6Denne hånd har 4 tabere, og altså 9 stik, men den skal ikke åbnes 2. Begrundelsen er:

For det første er det meget lidt sandsynligt at makker passer, hvis man åbner 1. - Skulle makker passe er det meget sandsynligt at en af modspillerne melder ind, så Åbner får chancen igen.

For det andet kan der meget vel ske det at modstanderne melder 5 eller 5 ind. Nu skal Svarer vide, at 2-åbners hånd har nogen styrke, så han kan doble modstanderne. Den anførte hånd har næsten ingen modspilsværdier, hvis en af modstanderne er blank i hjerter, så den hånd skal åbnes 1, og så kan Åbner evt konkurrere i 5.

Det er derfor en god ide at aftale at åbningen 2 med skæve hænder altid viser minimum 17 hp.

Svarsystemer efter 2

Der er forskellige måder at komme videre på. Min anbefaling er 2 med relæsvar.

En anden metode er 2 med kontrolsvar

En populær metode er pointsvar; den er let at huske, men af flere grunde ikke anbefalelsesværdig. I et bilag har jeg redegjort for overvejelserne bag min anbefaling af 2 med relæsvar. Se 2 med forskellige svarsystemer.19. oktober 2018