Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
Egne Indmeldinger
Overmelding i fjendens farve - fit til makker eller holdspørgemelding?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009620


Spm.:
Vi spiller med, at overmelding i fjendens farve (melding eller indmelding) viser støtte i makkers farve og 10+ point (Unassuming cuebid). Men vi har også en aftale om, at vi kan overmelde i fjendens farve for at spørge om hold (Okuneff) . Sidst vi spillede en turnering gik det op for os at der er enkonflikt her: Min makker åbnede med 1 og fjenden indmeldte 2. Jeg havde en god hånd til 3ut hvis bare makker havde hold i Hjerter, og derfor meldte jeg 3 for at spørge om hold i farven, men min makker troede, at jeg havde sparstøtte og 10+. Har du en vej ud af "sumpen" ?

Svar: Ja, det mener jeg at jeg har. Hvis du lige ser på beskrivelsen af Okuneff, så vil du se, at jeg har nævnt den konflikt til sidst i opslaget. Det er oplagt at man ikke kan bruge den direkte overmelding med begge betydninger på en gang. Jeg prøver lige med et eksempel med de meldinger du har angivet:

V N Ø S
1 2 ?

Dx
Bx
EKTx
KDxxx
Hvis man ikke spiller med unassuming cuebid kan man her bare overmelde 3, men den går jo ikke når man har unassuming cuebid på paletten. Men der er jo ikke noget i vejen for at du her melder 3, som I vel også spiller som krav? Hvis makker derefter melder 3, kan du nu overmelde i hjerter og dermed spørge om hold i hjerter og vise styrke til udgang. Hvis han melder 3 har han næppe hold i hjerter og så spiller I nok bedst i spar. Det værste der kan ske er vel, at makker melder 3 for at spørge dig om hold. I så fald må I bare glæde jer over, at I er blevet advaret mod at spille 3ut, hvor modstanderne starter med fem stik i hjerter. Hvis jeg sad i Østs stol ville jeg i den situation melde 3, for makkers 3 er jo udgangskrav.Det er måske en 5-2-fit i spar; det sker undertiden at det er bedste alternativ.

I dette tilfælde, hvor indmeldingen er på 2-trinnet i major, er der mindre manøvrerum end når indmeldingen er på 1-trinnet, fx 1 - (1), hvor 2 er unassuming cuebid, mens både 2 og 2 er til rådighed som kravmeldinger. Hvis Åbner genmelder 3 har man så 3 til rådighed som holdspørgemelding.

Så overmelding i fjendens indmeldingsfarve er kun unassuming cuebid når det kommer direkte efter indmeldingen; en senere overmelding er holdspørgemelding. Følgende kan måske tjene som retningslinje for de situationer, hvor overmeldingen er unassuming cuebid:

V N Ø S
1 2 3! Unass. cue, 10+ og sparfit

1 pas 1 1
2! Unass. cue, 16+ og hjerterfit

1 1 2 3! Unass. cue, 10+ og hjerterfit