Konventioner
Bridge Konventioner
- Svar på farveåbninger når fjenden melder ind
Fjenden melder ind: Okuneff søger hold
https://bridge.kromann.info/Convention/1002586


Okuneff-konventionen tager sigte på at finde et hold eller medhold hos makker, når det er indlysende at en sanskontrakt er lige om hjørnet. I et meldeforløb som dette:

V N Ø S
1 pas 1 1 hvor Vest havde tænkt sig at genmelde 2ut med 18-19 hp får han efter indmeldingen et problem med denne hånd:
BT2
KB3
EK5
KDB3Løsningen er at overmelde i fjendens farve, altså melde 2. Makker skal nu med sparhold melde sans, men hvad nu hvis han ikke har godt sparhold? Eller hvis han kun har et medhold? Det er dette Okuneff giver mulighed for at vise.

Man skelner mellem solidt hold, fx EDx eller KDx, medhold, fx D10x, og ikke-hold. I eksemplet er det jo indlysende, at hvis blot makker har Dx eller bedre skal der spilles sans. Svarene er:

Med sikkert hold: Meld sans

Med medhold: Meld bedste sidefarve. Kan være makkers farve eller en umeldt farve.

Uden hold: Genmeld egen farve (viser ikke ekstra længde i farven). Nogle eksempler:


V N Ø S
93 DBT2
KB2 D3
EDB KT973
EDB3 T4
1 pas 1 1
2! pas 3ut Vest havde tænkt sig at genmelde 2ut men det forhindrer indmeldingen. I stedet kan han med sin store styrke overmelde i fjendens farve for at høre om makker har hold i farven. I dette tilfælde er der sikkert hold og Øst melder 3ut.


______________________________

V N Ø S
T9 DB86
D32 KB
ED876 K54
KB4 ET95

1 1 Dbl pas
2 pas 2! pas
3! pas 3ut

Med overmeldingen i fjendens farve viser Øst at der er værdier til udgang og han kunne principielt melde 3ut, men han er bange for at NS skal ind for mange gange og kan fjerne hans hjerterhold allerede anden gang; han vil derfor lige høre om makker har hold eller medhold. Vest viser med den umeldte farve 3 at der er medhold og Øst kan nu med sindsro melde 3ut.


Bemærk: I nogle tilfælde skal man være opmærksom på at overmeldingen i fjendens farve kan være "optaget" til andet brug:


1 2 3!

Hvis man spiller med unassuming cuebids viser 3 10+ og sparfit.


1ut 2 3!

Denne overmelding kan have forskellige betydninger, afhængigt af om man spiller fx Lebensohl eller Transfer Lebensohl eller en anden variant af Lebensohl eller noget helt andet.Konventionen har navn efter en amerikansk bridgespiller, Albert J. Okuneff, men det er vist kun i Danmark at konventionen spilles under dette navn. I den engelsksprogede verden bruges på næsten samme måde "Western cuebid" som spørger om hold (i modsætning til "Eastern cuebid" som viser hold).


3. februar 2011