Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
- Svar på farveåbninger når fjenden melder ind
Fjenden konkurrerer - melde videre eller doble?
https://bridge.kromann.info/Convention/1010002Spm.: Jeg sad Vest med denne gode hånd:

KB
EK963
KBT93
2Jeg åbnede 1 og meldingerne gik

V N Ø S


1 pas 3! 3


4 pas pas 4
??


3 er Bergen raise, 7-9 p og firkortstøtte i hjerter

Hvad nu? Har du nogle gode retningslinier for, hvad der er det rigtige her fra mig: pas / Dobler / 5hj??

Svar: Jeg kender ikke andre ”retningslinjer” for det end ”Loven” (Loven om det totale antal stik). Den er ganske vist navnlig brugbar når det drejer sig om konkurrencen om delkontrakter, men man kan jo også i din situation tænke lidt over antallet af trumfkort på de to leder. Man kan forestille sig, at fjenden har 9 spar tilsammen ligesom I har 9 hjerter. Hvis Fordelingen er sådan, siger loven at der er 9 stik til den der køber kontrakten. I så fald kan I ikke vinde 4 og så er I blevet reddet fra at gå ned. Og så er det jo en dårlig ide at melde 5 for så blot at gå en mere ned.

Jeg ville her melde pas. Der er næppe to stik i din KB, uanset om du spiller mod 4 eller du selv spiller 5 . Hvis der er to stik i ruder og to stik i hjerter i modspil mod 4 er du nok heldig, og så sætter I jo 4.

Du og makker har tilsammen ca 23 point, og modstanderne derfor ca 17. Det gør det overvejende sandsynligt, at 4 får det svært, men der er ikke nogen garanti for at I kan sætte den. De kunne jo fx sidde med 10-11 kort tilsammen i spar.

Men så er der jo også den gode gamle anvisning: "Femtrinnet tilhører modparten"...