Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
- Svar på farveåbninger når fjenden melder ind
Omvendt minor når modstanderne melder ind?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009913


Spm.: Vi spiller omvendt minor. I går kom vi i en uheldig kontrakt, hvor makker og jeg fandt ud af, at vi faktisk ikke har nogen aftale om hvad vi gør med omvendt minor når modstanderne melder ind.

Har du et forslag?

Svar: Dér kom jeg sandelig på arbejde, for det er mange år siden jeg spillede omvendt minor, og jeg er ikke sikker på at min daværende makker og jeg havde noget forsvar mod indmeldinger. Hvis jeg spillede omv. minor i dag ville jeg bruge den konvention der hedder unassuming cuebid. 

V N Ø S
1 (1) 2 6-9 (efter aftale også endnu svagere) med klørstøtte. Vest kan med en stærk hånd gå videre, eller spærre i klør. 2ut vil vise 18-19 m. ruderhold!

1 (1) 3 Spær

1 (1) 2! 10+ med klørstøtte 

(1! repræsenterer enhver indmelding på ettrinnet)

Overmeldingen i fjendens farve er et såkaldt Unassuming cuebid, der viser støtte til makkers åbning og 10+ hfp. Med den ret simple konvention slipper man for at springe til 3 som man så i stedet kan bruge spærrende. Den giver også makker mulighed for at stå af i 2ut, hvilket er vanskeligt efter 3!


Man kunne i disse eksempler for så vidt udmærket spille omvendt minor, fordi der er plads efter en indmelding på 1-trinnet, men cuebiddet 2 tager støttemeldingen 2 fra modstanderne, og jeg finder den fremgangsmåde overlegen, - også fordi jeg spiller unassuming cuebid alle andre steder i systemet hvor jeg kan komme til det. Og der er også kongruens med den omstændighed at jeg de fleste andre steder i mit system lader de ”normale” kunstige meldinger falde bort.

1 Dbl ?Når fjenden dobler vil jeg anbefale at man blot overhører doblingen og melder som man plejer.

Så er der et vanskeligt tilfælde, som vel forekommer ret ofte:

1 2! ?

2 er michaels cuebid som viser begge major.

Mit forslag vil være at spille 3 som spærrende og Dbl som styrkevisende.

Modstanderne har meldt begge major og det er nok ikke ofte vi skal spille en majorkontrakt. Hvis 1-Åbner er stærk kan han efter makkers dobling melde en major som så viser hold (og benægter hold i den anden) og på den måde kan man vel nå en sanskontrakt, hvis der er styrke til det.

Der findes et mere avanceret forsvar mod Michaels Cuebid og andre tofarvede indmeldinger: Nær-fjern, så hvis man er til indviklede konventioner...

Og så har jeg gemt Pas efter indmeldingen til allersidst. Den melding skal man sikkert bruge oftere end det sker i praksis!