Konventioner
Bridge Konventioner
Generelt
* Ny farve fra Åbner - Krav eller ikke krav?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009584


Noget af det første man lærer i bridgeundervisningen er, at ny farve fra Svarer er krav for en runde. Men hvad med ny farve fra Åbner?

Når Åbner melder først én, så en anden farve, har han en skæv fordeling: Han har ikke åbnet 1ut, han har ikke genmeldt 1ut eller 2ut. Så selv om ny farve fra Åbner ikke er krav, men blot viser 12-18 hp, kan der med lidt fit sagtens være styrke til udgang. Når Svarer sidder med de sædvanlige 6-7 hp og skal overveje sin  anden melding, skal han derfor anstrenge sig for at holde gang i meldingerne, hvis der overhovedet er noget positivt at sige om svarhånden.

V N Ø S

1 1
1 ?

EKD8
D76
3
EKT87
BT
KT95
9542
DB3
Øst har kun 7 hp, men de 4 af dem er i makkers farver. Desuden er der gode mellemkort. Faktisk er der på de to hænder tilsamme kun 2 tabere. Når Øst præfererer til 2 får Vest i det mindste chancen for at prøve udgang i klør.

Det kan være endnu mere ekstremt:

V N Ø S

1 1
1 ?

6
ED875
3
ED9853
652
KT3
T876
KT2
Kun 6 hp på svarhånden, men en konge i hver af makkers farver; og et par velplacerede T'ere; det kan næsten ikke være bedre. Meld trøstigt 2. Her har makker minimum, men han vil alligevel blive ked af det, hvis du passer, for der er let 4 i de hænder.

Åbner melder ny farve på 2-trinnet

Det ændrer ikke meget på tingene, hvis Åbner melder ny farve på 2-trinnet. Det viser jo stadig 12-18. Men nu kan man få et meget ubehageligt problem som Svarer med en minimumshånd, når tilpasningen i Åbners første farve er meget dårlig og i den anden farve bedre, men stadig ikke god, for en positiv melding kan nu være på 3-trinnet:

V N Ø S

1 1
2 ?

K952
D5432
6
DB5Her er jo 8 hp, men kun tre til at stive makkers farver af. Der kan godt være udgangsværdier på de to hænder tilsammen, men der er jo ikke meget positivt at sige om den svarhånd. Det ser i hvert fald ikke ud som et godt alternativ at genmelde den usle hjerterfarve, og 2 er helt udelukket, da det er revers fra Svarer og dermed udgangskrav. Tilbage er kun 3 og den melding er vist kun for superoptimister. Pas må være den rigtige melding her.

Hvis Åbner vil være helt sikker på at Svarer ikke passer må han melde ny farve i spring:

V N Ø S

1 1
3 Åbner viser her 19-21, så nu er der udgangskrav.

Ny farve efter 2-o-1

Når Svarer har meldt på 2-trinnet har han jo mindst 10 hp. Den samlede styrke på de to hænder er nu 22-28 plus evt. tillægspoint. Ny farve fra Åbner er derfor i den situation krav for en runde. Åbner skal ikke springe for at etablere krav:

V N Ø S

1 2
?

EKBT5
KD76
EK5
8
Åbner kan her stille og roligt melde 2, som er krav for en runde. Der er klart udgang og sandsynligvis også slem i kortene , men der er god tid til at undersøge både hvor man skal spille, og hvor højt.

Revers

Hvis man spiller med revers kommer der nye intervaller ind i billedet. Revers fra Åbner lover jo 16-21 og er krav for en runde, og Revers fra Svarer er udgangskrav.

1 1
2

Svarer har sprunget ruderfarven over, så når Åbner nu melder den viser han styrke (som nævnt 16-21) og 5+ i den første farve og 4+ i den anden, og meldingen er rundekrav.

Revers fra Åbner efter 2-o-1 er selvsagt udgangskrav (mindst 16+10hp).

De videre meldinger efter en reversmelding har fået sit eget opslag: Revers.


16. januar 2018