Kulgrsvigt! — Vi skal have 2 stik ekstral

"Hov”, siger spilferer da du lasegger en lille hjerter ned pa bordet, "du be-
kendte ikke, da jeg spillede hjerter for to stik siden. Sa skal vi have overfart
to stik.” — Accepterer du det?

Det ger du forhabentlig ikke for det er forkert. 1) | ma ikke selv afgare,
hvordan sadan en uregelmaessighed skal bedgmmes, tilkald turneringsle-
deren! 2) Der skal langtfra altid overfgres to stik, sommetider skal der over-
fores et, sommetider slet ikke nogen. Og en gang imellem giver overfgrsel af to stik ikke tilstraekkelig kom-
pensation og sa skal der ske noget helt andet. Lad os se pa nogle eksempler. Du behgver ikke at kunne reg-
lerne, du skal bare vide at der kan vaere ugler i mosen nar modstanderne kraever to stik overfart eller lignen-
de.

1. Spilfgrer spiller 4¥ og har taget 11 stik. Tilbage pa handen har du spillets sidste trumf og ¢E. Spilfgrer
spiller nu en lille ruder, som du trumfer, og spiller ¢E. "Hovsa”, siger spilfarer. "Det var kulgrsvigt, sa vi
skal have de to sidste stik overfart.”

2. Spilfarer spiller 4v. | stik 8 spiller han #K, og du kommer ved en fejl til at kaste en ruder af. Spilfgrer fort-
seetter med #D, og nu opdager du at du havde en lille klgr til, som du

sa laegger ned pa bordet. "Hovsa”, siger spilfarer. "Det var kulgrsvigt 4654
sa vi skal have to stik overfgrt.” Spilfarer tager ogsa resten af stikke- v-
ne, 11 i alt, men skal han have 13 stik for det? *76
3. Spilfgrer (Vest i diagrammet) spiller 4v. Han har faet 6 af de farste 8 * -
stik og har rejst sin klgrfarve pa bordet. De sidste fem kort sidder for- A - A -
delt som i diagrammet. Spilfgrer treekker nu ¥E, hvortil du (Syd) ved vE v5
en fejl kaster klgr af (kulgrsvigt). Han spiller nu #B, men den trumfer +85 .-
du og spiller ¢K og ¢D og 42 til Nords #6. Din kulgrsvigt gav virkelig &B3 &~KD54
pote, for | fik 4 stik og spilferer fik kun 1, sa det er med nogen tagven a2
spilfarer siger: "Hovsa, det var kulgrsvigt s vi skal have to stik over- vo
fort.”
+KD
®6

Hvis du mener at kunne bedgmme disse tre situationer korrekt bar du
overveje et job som turneringsleder i klubben. Ellers kan du fa lidt hjeelp nedenfor. Moralen er: Afgar ikke
selv hvad konsekvensen skal veere ved et kulgrsvigt. Tilkald turneringslederen. | gvrigt er der med de nye
bridgelove fra 2008 indfart en ny regel: Modspillerne ma nu gerne spgrge hinanden "ikke flere klgr, makker?”
Det matte de ikke tidligere.

Her er svarene pa de tre spgrgsmal:

1. Her sker kulgrsvigten i 12. stik, og sa skal den bare rettes, sa du bekender i stik 12 og far dette stik pa
+Es og det fglgende pa den sidste trumf. Der er ikke yderligere straf.

2. Du fik ikke det stik hvor kulgrsvigten blev begaet og heller ikke noget efterfalgende stik s& der skal ikke
overfgres nogen stik.

3. Her fik du bade det stik hvor kulgrsvigten begds og et efterfglgende stik sa der skal i princippet overfgres
2 stik til spilfarer. | dette tilfeelde har kulgrsvigten imidlertid givet din side en helt urimelig fordel, for hvis
du havde bekendt kular, havde spilfgrer faet ¥E og fire klgrstik. Hvad nu?

Turneringlederen skal nu vurdere, hvad der ville vaere sket uden kulgrsvigten. Her er det nemt, for som
naevnt havde spilferer faet alle de fem sidste stik.

| andre tilfeelde er det ikke sa enkelt at vurdere. Hvis spilfgrer fx med én plan ville have faet fem af de sid-
ste stik, og med en anden plan kun fire, skal der gives vaegtet score, hvor de to forskellige udfald veegtes
med sandsynligheden. Hvis turneringslederen vurderer at 1/3 af spillere pA samme niveau som spilfarer
ville f& 5 stik, mens 2/3 kun ville f& fire stik, skal man udregne scoren som 33% af 450 + 67% af 420 =
430. Der kan ogsa veere flere mulige udfald, - og mere komplicerede udregninger af den vaegtede score.

Det henstar lidt i det uvisse, hvordan disse regler, som er blevet understreget i de nye 2017-bridgelove, vil
blive handteret i klubberne, hvor turneringslederne jo oftest er medspillende.
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