
Tæl dine kort 
 
Inden du kigger i dine kort har du selvfølgelig talt dem og sikret dig at der 
er de tretten kort der skal være? 
 
Alligevel sker det jo at man tager hånden op og først efter at man har stu-
deret kortene og sat dem i farver, opdager at der mangler et eller er et for 
mange. Hvad nu? 
 
Tilkald turneringslederen! Som altid når der er uregelmæssigheder: Få en uvildig til at bedømme skaden. 
Det er jo ikke sikkert at der overhovedet er sket en skade, og skal du ”straffes” så skal du da i det mindste 
sikre dig at det er en uvildig, ikke dine modstandere, der skal bedømme hvordan fejlen skal berigtiges. 
 
Turneringslederen vil bedømme om skaden er så væsentlig at spillet slet ikke kan spilles. Lad os sige at det 

viser sig at K skal flyttes fra din hånd til modstanderen til venstre for dig. Nu har du en alt for brugbar vi-
den om spillets honnørfordeling til at spillet får mening, og så vil det rimeligvis blive bedømt som uspilleligt. 
Men det er jo ikke alene dig der har talt galt, det har din modstander til venstre jo også, så i det tilfælde får 
begge sider i spillet en kunstig score (”middel  minus” eller 40% af den opnåelige score). I sætter lidt til på 
spillet, men det gør jeres modstandere også, så skaden er ikke så stor. 
 

Hvis det nu i stedet er 4 der skal flyttes fra en hånd med 14 kort til en hånd med 12? I så fald vil turne-
ringslederen sandsynligvis bede jer om at spille spillet og efterfølgende skal han så høre jer om nogen me-
ner at være blevet skadet af uregelmæssigheden. Hvis han efter at have hørt jer mener at skaden er ubety-
delig vil han lade resultatet stå ved magt.  
 
Den sidste mulighed er at flytningen af et kort fra en hånd til en anden, og to spilleres viden herom, har på-
virket spillets gang og givet en af siderne et tvivlsomt stik som denne side måske ellers næppe ville få uden 

denne viden. Det kunne være flytning af 9 fra spilførers hånd til modspilleren til venstre som får spilfører 

til – med denne viden i baghovedet – at foretage en dyb knibning til 8 på bordet som ellers ville være mod 
alle odds. I så fald vil man give en korrigeret score hvor det ekstra stik vil blive tilbageført. Desuden vil spil-

fører få en røffel, for den viden han har om 10 er ubeføjet (han må ikke udnytte den).  
 
Alt dette gælder hvis man opdager et manglende kort eller et kort i overskud inden meldingerne er gået i 
gang. Hvis man har meldt på grundlag af 14 kort eller 12 kort er sagen lidt anderledes, men det kan vi tage 
en anden god gang. 
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