
 
Hvornår er et kort spillet?  
 
Der er rigtig mange situationer hvor man kan komme i tvivl om et kort er 
spillet eller ikke. Her er nogle helt almindelige situationer. Prøv først at 
overveje hvad du tror svaret er på følgende spørgsmål. 
 
1) Spilfører har spillet ♣2 ud fra hånden, næste hånd bekender med ♣6 

og spilfører beder nu om ”en klør” fra bordet. På bordet ligger ♣K73. 
Hvilket kort skal den blinde lægge til? 

2) Spilfører skal lægge til fra bordet efter at modspilleren til venstre har spillet ♥10 ud. Han siger nu ”den 
stikker vi”. På bordet ligger ♥ KB92. Hvilket kort skal den blinde lægge til? 

3) Du skal spille ud mod 3ut og mens du sætter dine kort i orden, taber du ♥K på bordet med billedsiden op-
ad. Er ♥K spillet ud? 

4) Spilfører spiller ♠K fra bordet, som tager stikket. Nu siger han ”så skal jeg have en dame”. På bordet lig-
ger både ♠D og ♦D. Er ♠D spillet? 

5) Spilfører spiller ♠K fra bordet, som tager stikket. Nu siger han ”så skal jeg have damen”. På bordet ligger 
♠B, men ikke ♠D; derimod ligger ♦D på bordet. Er ♠B eller ♦D spillet? 

6) Spilfører er kommet på bordet på ♠E, bordets sidste spar. Tilbage på bordet ligger nu kun to kort, ♥2 og 
♣2. Nu beder han om ”en lille”. Hvad skal den blinde gøre? 

7) Du skal spille ud til et stik, men du er i tvivl om det er mest begavet at spille ♠E eller en lille klør. Du tager 
fat om ♠E og løfter det lidt op over de øvrige kort på din hånd, men ombestemmer dig, sætter ♠E på plads 
igen og spiller nu en lille klør. Ingen har set eller kunnet se billedsiden af ♠E. Må du ændre udspillet på 
den måde? 

8) Spilfører skal spille ud fra bordet. I stedet for at bede om et kort, rækker han over og tager ♦3, men fortry-
der, og tager i stedet for ♦K. Må han for det første overhovedet selv røre bordets kort, og, for det andet, 
må han fortryde, eller er ♦3 nu spillet ud? 

 
Først en generel regel: Spilfører bør ved spil fra bordet tydeligt angive både farve og rang (fx ”ruder konge”, 
”klør 10”), så kommer han ikke i uføre. Han kan godt bruge betegnelsen ”en lille ruder” eller ”en stor klør”, og 
i så fald skal den blinde lægge det mindste, hhv. det største kort i farven til. En del af spørgsmålene handler 
netop om hvad der sker hvis spilfører ikke omhyggeligt angiver hvad han ønsker spillet fra bordet. 
 

1) Når man blot beder om en farve og ikke nævner kortets rang anses man for at ville spille bordets mindste 
kort i farven. Den blinde skal lægge ♣3 til. 

2) Med ønsket om at stikke angiver spilfører at bordet skal bruge det laveste kort der er højt nok til at stikke, 
altså ♥B. 

3) Når man uforsætligt viser et kort under spillet gælder reglerne om små og store strafkort. ♥K er ikke spil-
let, men bliver et ”stort strafkort” som skal spilles første gang det lovligt kan spilles. Da du imidlertid har 
udspillet skal du spille det nu. 

4) ♠D er spillet. Hvis farven ikke angives regnes en angivelse af rang for at være kortet i den angivne rang i 
den farve der sidst blev spillet. 

5) Spilfører kan godt have troet at det var ♠D, han havde på bordet, han trænger måske til stærkere briller. 
Det ændrer ikke ved at når han beder om en Dame skal bordet spille en Dame hvis der er en. Altså er ♦D 
spillet. Hvis der nu havde været to damer på bordet, skulle den blinde blot spørge spilfører hvilken Dame 
han ønsker spillet. Hvis spilfører omhyggeligt havde bedt om ♠D, som ikke findes på bordet var han ikke 
kommet i uføre for så havde anmodningen været ugyldig, og spilfører skulle så blot vælge et andet kort 
som faktisk findes på bordet, og ikke nødvendigvis en spar. 

6) Igen har spilfører været unødvendigt skødesløs og denne gang kan det blive dyrt. For når spilfører hver-
ken angiver farve eller rang gælder at en af modspillerne kan bestemme hvilket kort der skal spilles. Det 
samme gælder hvis spilfører blot siger ”det er ligegyldigt” eller lignende; nu kan en af modspillerne benyt-
te sig af denne ret til at forlange et bestemt kort spillet til fra bordet. 

7) Et kort bliver først et ”spillet kort” når det holdes på en sådan måde at din makker kan se billedsiden. Så 
♠E er ikke spillet. Men da de fleste af os sætter kortene i en bestemt rækkefølge på hånden kan makker 
muligvis se at du havde et valg mellem spar og klør, og så har du givet makker en ubeføjet oplysning. 
Derfor bør turneringslederen tilkaldes. 

8) Spilfører må gerne selv tage et kort fra bordet ”om nødvendigt” – som det hedder i Bridgelovene. Hvis 
den blinde fx er på toilettet gælder denne regel. I det øjeblik han tager ♦3 for at spille det er kortet spillet. 
Han kan ikke fortryde og spille noget andet. Det samme gælder hvis han havde bedt om ♦3. Når kortet er 
nævnt er det spillet. 
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