Konventioner
Bridge Konventioner
Spillesignaler
O/E - Odd/even Discards
https://bridge.kromann.info/Convention/1005996


Første gang man er nødt til at kaste af kan man benytte sig af forskellige signaler: Kald/afvisning,  Lavinthalafkast eller O/E. Der er flere andre, men disse er nok de almindeligste. O/E medtages her ikke fordi jeg anbefaler den, men fordi man hyppigt møder den på de internationale bridgesites. I USA er det den gængse form for afkastsignal.

Princippet i Odd/Even discards (eng.: ulige/lige afkast) er at man ved første afkast kan kalde med et ulige kort og afvise med et lige kort. Et lille lige kort henviser så til den laveste af de to øvrige farver, et højt lige kort henviser til den højeste farve. Hvis du fx første gang du ikke kan bekende til spilførers ruderfarve lægger 2 betyder dette to ting: Makker, når du kommer ind, så spil ikke spar, men klør. Hvis du i stedet lægger 8 beder du om hjerter hvis/når makker kommer ind.

I de tilfælde hvor man ikke kan lægge et lige kort - fordi man ikke har det eller fordi man skal bruge et lille lige kort, men kun har relativt store lige kort i den farve man vil afvise i, kan man i stedet kalde med et ulige kort i den farve man ønsker spillet.

Ikke sjældent vil det dog ske at man mangler det rigtige kort at kalde med og heller ikke har det rigtige kort at afvise/henvise med. Du sidder Syd med denne hånd:

KB83 86 753 KB83

Spilfører i Vest spiller 3ut. Din makker i Nord spiller en lille hjerter ud til din 8 og D hos spilfører i Vest. Spilfører trækker EKDB og til B skal du finde et godt afkast.  Hvis D ligger på bordet kan du kalde med 3 eller afvise med 8. Hvis D ligger på bordet kan du markere med sparfarven; men hvis ingen af disse damer ligger på bordet er det nærmest en gave til spilfører at kalde til en af disse farver. Det eneste mulige afkastkort er da 6, som er afvisning i hjerter og som alt efter din makkers beholdning af småkort i hjerter vil blive opfattet som henvisning til enten spar eller klør.

Samme problem opstår hvis man faktisk ikke har præference for nogen farve, fx fordi man sidder med en elendig hånd.

Grunden til at man bruger O/E eller Lavinthalafkast i stedet for alm. kald og afvisning er - navnlig mod sanskontrakter - at man for at kunne kalde til en god længere farve ikke gerne vil bruge et af kortene i denne farve til at kalde med, - det femte kort i en sekvens som EKB52 kunne jo sagtens blive det sættende stik

Min anbefaling er at bruge Lavinthalafkast mod sanskontrakter og Kald/afvisning mod trumfkontrakter; hvis man synes at det er for kompliceret kan man sagtens bruge lavinthalafkast mod begge.

24. juni 2014