Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Mini-bridge

Skrevet af Jens U Kromann
05 Jan 2021
Mini-bridge

Må jeg have lov at ønske alle et godt nytår.

Det har desværre lange udsigter med at få lov at mødes i klubberne, og mange har fundet frem til de steder på nettet hvor man kan spille fra sin computer eller tablet, BBO, Swan og Funbridge o.a. Jeg har selv en fast aftale med en makker om at spille en af dagens turneringer på Swan - den kan jeg bedre lide end BBO, som har et usædvanligt grimt design. Så kan man holde færdighederne vedlige.

Men mit emne i dag er MINI-BRIDGE. Jeg tænker at der er en del bedsteforældre, som passer børnebørn, og hvad kunne vel være mere passende end at lade dem snuse til bridge under kyndig vejledning.

Jeg troede egentlig bare at jeg skulle finde en dansk vejledning på nettet at henvise til, men det findes øjensynlig ikke, så jeg har skrevet en.

Jeg vil være glad for tilbagemeldinger fra nogle som afprøver det. Brug fanen Kontakt.

Vejledningen findes her.

Flere spørgsmål...

Skrevet af Jens U Kromann
24 Nov 2020
Flere spørgsmål...

Her er nogle nye spørgsmål, som jeg har lagt op under Spørgsmål og Svar:

Jeg åbner 1 med 16 hp. Makker melder 2 og viser 10 point og ingen majorfarve at vise. Jeg har selv godt hold i den ene major; hvordan finder jeg ud af om makker har hold i den anden major?

Se svaret her:  Har vi hold i alle farver til 3ut?


Og så et godt lovspørgsmål: Er det tilladt at åbne 2ut på en hånd der slet ikke er 20-21 jævne?

Se svaret her: 2ut åbning med en singleton - er det lovligt?

Et par nye spørgsmål

Skrevet af Jens U Kromann
10 Nov 2020
Et par nye spørgsmål


Jeg har lagt nogle nye spørgsmål op under Spørgsmål og Svar: Først et lovspørgsmål:

Hvornår er et kort spillet af spilfører?

Lige under det opslag er der et tilsvarende spørgsmål om spillet kort af en modspiller. Den kan man jo repetere ved samme lejlighed.

Så et meldespørgsmål:

Må man sige pas til Svarers 2. melding i ny farve? Og til Åbners 2. melding?

Og endelig et Konventionsspørgsmål:

Marionet-stayman med små og store sans'er

Makker åbner 2 og næste hånd indmelder 2// - Hvad nu?

Skrevet af Jens U Kromann
26 Oct 2020
Makker åbner 2[kl] og næste hånd indmelder 2[ru]/['hj]/[sp] - Hvad nu?

Det kan være vældig generende når modstanderne blander sig efter åbningen 2. Og det gør de jo...

Der findes et ganske effektivt forsvar mod sådanne indmeldinger, som man kan finde her: Fjenden melder ind over vores 2-åbning. Efter åbningen 2 skal man jo bestræbe sig på at få kontrakten på den stærke åbningshånd; naturlige meldinger fra Svarer bringer ofte kontrakten på den forkerte hånd i de situationer.

---

Det sker ofte at jeg får tilsendt spørgsmål af typen "Hvad ville du have meldt?" Jeg svarer gerne med de forudsætninger jeg nu har, men jeg har en bøn: Når I beskriver fordelinger og meldeforløb, så brug denne fremgangsmåde når I har fordelingen fra BridgeCentral på pc-skærmen: Tryk Alt+PrtScr. Det gemmer siden som et såkaldt skærmdump. Derefter går I til mailen og trykker Ctrl+v (det betyder indsæt), så indsættes skærmdumpet som jeg kan læse uden problemer. Alternativt: henvis til klub, spilledato, række og spilnummer. Hvis man spiller i en klub der ikke bruger DBf-programmet Bridgecentral kan man også indsætte  en tabel i mailen.


Game Try Double

Skrevet af Jens U Kromann
10 Oct 2020
Game Try Double

Her er en nyttig tilføjelse til vores arsenal af doblinger: Game Try Double

Når modstanderne generer vores meldinger, og det gør de jo ustandselig, kan vi ikke altid melde så præcist som vi gerne ville.

1   -   (2)   -   2   -   (3)
3

Er 3 her opfordring til udgang eller beder det makker om at melde pas?

Uden indmeldingerne vil 3 i standard bridge være opfordring til 4 fra makker. Men efter indmeldingerne bliver det mindre klart om Åbner blot vil konkurrere - fx med en 6-farve - eller om han stadig er klar til at høre 4 fra makker.

Hvis man spiller med Langfarvetrialbid vil Åbner - uden indmeldingerne - kunne opfordre med 3. Men det er der ikke plads til efter modstandernes 3. Igen bliver 3 vanskelig at tolke for makker: Opfordrende eller konkurrerende?

Her kommer Game Try Double ind som redningskrans: Vi skelner ganske enkelt mellem 3 som konkurrence og Dbl som udgangsopfordrende melding.

Se opslaget om Game Try Double.

Nye regler om alert

Skrevet af Jens U Kromann
13 Sep 2020
Nye regler om alert

Der er kommet nye regler for alert. Den største ændring vedrører alert af doblinger. Hidtil skulle/måtte doblinger ikke alertes, men nu er der kommet en undtagelse: Doblinger i første melderunde skal alertes hvis betydningen må antages at kunne overraske modstanderne. 

Det fulde nye regelsæt fra DBf kan findes her.

Min artikel Alert eller ej er revideret på baggrund af de nye regler.