Jeg fik et spørgsmål om hvor stærk man skal være eller hvor svag man kan være for at bruge Multiforsvar. Spørgsmålet kunne sagtens vvære stillet om alle andre forsvarskonventioner mod 1ut: Brozel, Dont, Landy, Multiforsvar og andre. Man kan jo både være for svag og for stærk til at melde ind.
Spørgeren havde denne hånd:
♠KD
♥EKBTx
♦xx
♣DBxx
og meldte fornøjet 2♥ (Multiforsvar, viser 5 hjerter og en ukendt minor) ind over en 15-17 sans fra modstanderen til højre. 6 stik!
Problemet med hånden er at den faktisk er for stærk. Det er jo en glimrende modspilshånd, når man sidder lige bag på 1ut-melder.
I min konventionsoversigt er der adskillige forsvarskonventioner, men det er kun i opslaget om Brozel (som jeg selv bruger) at der er anført nogle retningslinjer, som man kan lade sig inspirere af, og en del eksempler man måske kan blive klogere af.
Principperne gælder formentlig de fleste forsvarskonventioner.
Se sidst i opslaget om Brozel, under overskriften "Skal jeg melde ind mod 1ut?"
Jeg har benyttet en regnvejrsdag til at lægge tre spørgsmål op under Spørgsmål og Svar.
En spiller kommer hjem fra kursus og bruger nyerhvervet lærdom, men hendes stakkels makker er ikke helt med. Det har affødt et spørgsmål om Åbners 2. melding: Viser det altid en ægte (fir)farve? Og hvad viser det om Åbners første melding? Det har jeg svaret på her.
Én spørger om det er korrekt at alle konventioner falder bort når fjenden melder ind. Man kan godt have den aftale, men i en række tilfælde kommer man i meldenød. Jeg har anført en række steder hvor man kan betjene sig af andre muligheder (læs: andre konventioner) i svaret på spørgsmålet her.
Én spørger om 2ut ovenpå 2♦ (Ekren) er en naturlig sansmelding eller om det er den usædvanlige sans. Jeg har givet mit bud på det problem her.
Under Spørgsmål og Svar har jeg lagt et spørgsmål om at skelne mellem et cuebid og en splintermelding op. Hvis man spiller med begge konventioner er det jo rart at man ikke tager fejl.
Meldingerne går
1♥ 3♠! Splinter
Men
1♣ 1♥
3♥ 3♠! Cuebid
Se spørgsmålet og svaret her.
Om Bridgebladet:
Hvis du ikke fik læst Dansk Bridge fra april, kan du finde det her.
Der kommer ikke noget maj-nummer, det næste nummer af Dansk Bridge kommer den 1. Juli. (Rettet den 23.6)
Det er lettest at finde numre af bridgebladet og læse dem ved at bruge denne app.
Jeg har skrevet en lille indføring i Roudi-konventionen, som er meget udbredt i Frankrig og derfor forekommer ret ofte i Funbridge, hvor mange danskere spiller.
Konventionen tager sigte på at undersøge om der er sekundær fit i Svarers majorfarve i sekvenser som denne:
1♣ - 1♠
1ut - 2♣!
hvor 2♣ er helt kunstig og følges af trinsvar som viser graden af sekundær tilpasning og styrke. Altså samme formål som xy-ut opfylder.
Et nyt opslag er lagt op under konventioner. Det er en forbedret udgave af negative doblinger. Konventionen går under navnet High-low doblinger, og tager sigte på denne situation:
Din makker åbner 1♣, næste spiller indmelder 1♠ og du sidder med denne hjerterfarve: ♥KDB875 og ellers ikke nogen point; tør du melde 2♥ med de 6hp?
Det kan du hvis du spiller med high-low doblinger, for så viser du kun 6-10hp med din melding.
Det var måske værd at overveje?