Spiller du med konventionen 3ut-gående minor?
Det er der mange der gør, for den er let at huske og vanskelig at forsvare sig imod, hvis man ikke har en god aftale om et forsvar. Derfor mit spørgsmål: Ved du hvad du skal stille op med en god hånd, når dine modstandere åbner 3ut?
Lad os tage et eksempel; Der åbnes foran dig med 3ut, og du har ♠KDB76 ♥EDB9 ♦ - ♣ DT97
Det er klart at Åbner sidder med ♦EKDxxxx, men hvad melder du?
Heldigvis er det ikke så ofte man er ude for problemet; derfor bør et godt forsvar være meget enkelt. Jeg har et forslag her.
Konventionsbeskrivelserne på denne bridgeside har som grundlag "5 card major"; åbning 1♥ eller 1♠ viser således mindst fem kort i farven. Når man ikke råder over en majorfarve på mindst fem kort må man åbne i en minor. Fra gammel tid har man brugt at åbne med en "lille klør" eller "forberedende klør", hvor åbningen 1♣ kan være ned til 2 kort i farven, ja endda blot et enkelt kort i farven, hvis man spiller med at også åbning i ruder viser femfarve.
En anden måde at klare det problem på er at åbne i bedste minor, hvor åbningen 1♣ eller 1♦ mindst viser 3 kort i farven. Det er den løsning jeg har valgt.
Jeg har skrevet lidt mere om dette valg og begrundelsen for det i et bilag til opslaget * Farveåbninger, Fordeling mv.
Det mærkes at den nye bridgesæson nærmer sig: Jeg får i øjeblikket omkring 5 nye abonnenter om ugen. Det er jo også nu aftalerne skal på plads med både gamle og nye makkere. Måske kunne man også aftale at overholde alertreglerne!
Der er en del helt almindelige situationer hvor alertreglerne overtrædes. Et eksempel kunne være:
1ut - 2♣
2♦
De fleste alerter 2♣, men rigtig mange alerter ikke 2♦.
Jeg har lavet en lille samling af lignende tilfælde: Alert eller ej?
Jeg vil ønske alle en god bridgesæson!
Min bridgeside ligger mere eller mindre stille her i sommervarmen, Men jeg vil dog lige slå et slag for DBf's nyeste tiltag.
Som de fleste vil vide udkommer Dansk Bridge fra og med i år alene i digital form i maj og juni. Risikoen er naturligvis, at bladet med denne ændring får langt færre læsere i de to måneder. Men nu er det blevet langt lettere at hente og læse de digitale numre af Dansk Bridge idet DBf har lanceret en app til PC'en som kan findes her: https://dansk.bridge.dk/da/profiles/1c9238a3e074/editions
Når man kommer ind på den side klikker man blot på det nummer man gerne vil læse og derefter på knappen "Se".
Jeg er stadig kritisk over for beslutningen om at lade de to numre udkomme alene som webudgaver. Det er ret ulideligt at læse sig igennem 60+ sider på skærmen. Men med den nye app er det dog blevet mindre ulideligt!
Siden jeg skrev opslaget om * 10 rigtig gode konventioner at udvide grundsystemet med har min bridgeside fået et par hundrede nye abonnenter. Så der kan være grund til at gøre opmærksom på det opslag igen.
Én speciel konvention, som næsten kommer op på siden af Stayman og Blackwood i anvendelighed, vil jeg særlig anbefale. Inden jeg afslører hvad jeg tænker på, kan du jo prøve kræfter med denne lille meldetest:
Din makker åbner 1♣, du svarer 1♥ og makker genmelder 1ut. Din hånd
♠K653
♥ED854
♦K9
♣76
Du vil i udgang, men har din makker mon 3 hjerter med, eller har han måske en 4-farve i spar? Altså: Skal vi spille 4♥, 4♠ eller 3ut? Hvordan vil du undersøge det samtidig med at du kræver til udgang?
Hvis dit svar er at du melder 2♠ som krav, så overvej hvad du vil melde efter samme meldeforløb med
♠K653
♥K9854
♦T9
♣76
Hvis du er lidt i tvivl, skulle du måske i sommerens løb sætte dig sammen med makker med * 10 rigtig gode konventioner at udvide grundsystemet med foran jer og særlig kigge på forslag nr. 2.
Dermed vil jeg ønske alle abonnenter god sommer.
Jeg har revideret opslaget om Garbage Stayman (også kaldet Drop dead Stayman) - ikke mindst fordi jeg altid får en bunke skrald op på hånden når makker har åbnet 1ut. Nogle af disse skraldebunker kan imidlertid godt meldes fornuftigt, når de har den rigtige fordeling.
Din makker åbner 1ut og du har ♠7653 ♥8632 ♦9432 ♣3. Hvad melder du?
Eller du har ♠D653 ♥87632 ♦3 ♣943. Hvad melder du?
Det er selvfølgelig vigtigt at makker er med på at han ikke skal gå amok bare fordi man har indledt en Stayman-sekvens. Som altid er solide aftaler vigtige.