Jeg fik et spørgsmål om usædvanlig sans. Det drejede sig om indmeldingen 2ut efter at modstanderne havde åbnet 1♦ og Svarer havde støttet til 2♦. Normalt ville det jo vise de to laveste umeldte farver, klør og hjerter. Men Indmelder havde faktisk de to højeste, altså hjerter og spar. Der er to spørgsmål i det: Må 2ut vise andet end de to laveste umeldte farver, og hvordan kender man forskel på denne 2ut og en "almindelig" 2ut, altså ca 16 hp og hold i ruder?
Det sidste først: Det er et definitionsspørgsmål. I sådanne meldeforløb hvor modstanderne har meldt og støttet hinanden til 2-trinnet definerer vi simpelthen 2ut som usædvanlig. Se spørgsmålet og mit svar her.
Så til bridgelovene om dette spørgsmål: Modstanderne har krav på at kende mindst den ene farve, når en kunstig melding viser 2 farver. 2ut må altså ikke bare vise to ubekendte farver, men de to farver behøver dog ikke at være de to laveste. Man skal bare have en håndfast aftale om det og oplyse modstanderne om den, hvis de spørger. De mulige aftaler fremgår af mit svar på et spørgsmål herom, som kan ses her.
Jeg har også indsat et par eksempler i opslaget om usædvanlig sans.
Du sidder med 6-7 hp og hører makker åbne med 1♣ og næste mand indmelder 1♠; du har ♦KD983 og et par point mere ved siden af, men ikke nok til at melde på 2-trinnet, og du kan ikke melde 1ut, for du mangler hold i spar. Du må derfor passe, og nu hører du makker genmelde 1ut. Hvad har makker?
Svaret får du i et nyt opslag: Genmelding 1ut når makker har passet efter en indmelding.
Det er ikke så usædvanligt at se mindre rutinerede spillere lave fejl her, og det kan blive dyrt!
Jeg fik et rigtig godt spørgsmål om hvad man gør ved alle de små almindelige unoder, hvis man nu ikke vil have ord for at være kværulant. Manglende stopkort, uvanen med at fjerne meldekortene inden der er spillet ud var egentlig anledningen til spørgsmålet, og jeg har selv føjet et par mere til. Jeg har lagt spørgsmålet op under fanen Spørgsmål og Svar: Unoder ved bridgebordet. Hvad gør man?
Der er nok mange der let kan føje yderligere eksempler til listen.
Jeg har gennemskrevet Michaels cuebid og bl.a. trindelt konventionen så man kan starte med overmelding i minor, gå videre med overmelding i major, og siden lægge flere lag på, hvis man har lyst.
Det stærke relæ 2ut har fået sit selvstændige afsnit; det kan jo langt hen ad vejen undværes. En ny tilføjelse er afsnit V som handler om, hvad Fortsætter kan gøre, hvis Svarer melder videre, altså i et meldeforløb som:
Åbner Indmelder Svarer Fortsætter
1♣ 2♣! 3♣ ?
Jeg bør nok tilføje, at Michaels cuebid findes i et utal af varianter mht kravene til styrke og fordeling. Jeg vil tro, at den version jeg har beskrevet her er tæt på den gængse i Danmark, måske bortset fra, at jeg har valgt et lidt andet styrkeniveau for overmeldingen i minor, nemlig 8-14hp, hvor man tidligere brugte 6-11. Det skyldes i høj grad, at jeg ikke ønsker at bringe nogen i uføre! Men styrkekravene skal som altid tages med et gran salt: Jo bedre fordeling, desto færre point kan man gå ind med.