Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
Bridgelovene
2ut åbning med en singleton - er det lovligt?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009982


Spm.: Jeg møder undertiden modstandere som åbner 2UT med 20-21 hvor hånden indeholder en renonce eller en lille singleton. Jeg har en fornemmelse af at det ikke er lovligt, men jeg kan ikke finde noget der underbygger min mistanke. Ved du hvor man kan afklare sådanne spørgsmål?

Svar: Som jeg ser det er der flere muligheder:

Én mulighed er at dine modstandere har den aftale, at åbningen 2ut kan indeholde en singleton eller endda en renonce. Det må i givet fald nok indebære, at de også har en aftale om at Svarer ikke kan lade meldingen stå, men skal svare på en eller anden måde. Det er tilladt at have en sådan aftale, men den skal i givet fald oplyses til modstanderne, dvs den skal alertes og svaret skal givetvis også alertes.

Det er ikke tilladt at have udtrykkelige eller underforståede aftaler, jfr lovenes §40A.1.b som ikke oplyses til modstanderne. Hvis I bliver skadet af den manglende oplysning, skal scoren justeres i overensstemmelse med §12C. Det er ganske kompliceret, men i praksis vil man nok i klubregi give en såkaldt kunstig score efter §12C.2.a og I får så 60% af det opnåelige resultat i det pågældende spil, og det par der er ansvarlige for fejlen får 40%. Du kan se lidt om kunstig score (”middel plus” og ”middel minus”) i denne lovartikel.

En anden mulighed er at der er tale om bluff. Jeg har en hel lovartikel om bluff på min bridgeside. Hvis du griber samme par i en sådan bluff flere gange, bør der stå et kryds i deres systemkort om bluff i rubrikken ”ofte”. Ellers læner de sig op ad en anklage om at have skjulte aftaler.

En tredje mulighed er denne: Jeg spiller selv med åbningen 2ut som (relativt) svagt med begge minor. Den kan selvfølgelig sagtens rumme en singleton eller en renonce. Men hvis min makker glemmer at alerte den, så er fanden løs i Laksegade, for uden alert vil modstanderne gå ud fra at den viser 20-21 jævne. Mon det er den variant du har oplevet?

Den højeste ekspertise i lovspørgsmål finder du ved at lægge et spørgsmål op på Turneringslederforum, hvor vore forbundsturneringsledere ofte svarer på sådanne spørgsmål – men det kan godt være lidt langhåret!