Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
- Sans-forsvarskonventioner
Foran mig åbnes 1ut. Det ville jeg selv have gjort. Skal jeg doble?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009935


Spm.: Hvad skal jeg melde i denne situation: Øst åbner 1ut (15-17) og jeg sidder som Syd  også med en sanshånd (15-17) og 3-3-3-4-fordeling;  tilsammen er der mindst 30 HP på de to hænder, så der er ikke meget til de to makkere i Nord og Vest. Hvad er nu bedste melding fra mig - skal jeg melde 2ut (vi spiller ikke Multiforsvar) eller skal jeg doble (det vil være oplysende, for vi spiller ikke med strafdobling mod 1ut). Eller skal jeg passe og håbe på at sætte kontrakten - jeg sidder jo bag på spilfører. Hvad kan du anbefale?

Svar: Jeg spiller selv Brozel mod de stærke sansåbninger. I Brozel er Dbl heller ikke straf, men viser en ubekendt langfarve, og makker skal normalt melde 2, som Dobler så kan korrigere til den langfarve han har.  Med din hånd er det mest oplagt at passe og håbe på/regne med at sætte kontrakten. Hvis man spiller strafdobling skal man lige tænke på at der jo faktisk er ca 10 point ude, og hvis de (fleste af dem) sidder hos sansåbners makker, er der betydelig risiko for at kontrakten vinder.

Der er en lille krølle på halen her: Hvis man strafdobler skal man lige sikre sig, at ØV ikke har nogle finurlige aftaler om flugtmeldinger som kan få dem i en bedre kontrakt end 1utX - eller endda ændre kontrakten til 1utXX. Jeg spiller Exodos transfers, som er næsten uomgængelig, da jeg jo spiller 12-14 sans. Så bliver man jo ustandselig doblet! Den tillader at 1ut-melder kan flygte, endda til 2♣, hvad man ikke kan med andre konventionelle forsvar. Men den har også undertiden givet os mulighed for at vinde 1ut redoblet, og så giver den kasse! 1utX og vundet giver kun 180 uanset zonestilling, men 1utXX og vundet giver 560 uz og 760 iz.