Konventioner
Bridge Konventioner
Spillesignaler
Honnørkald
https://bridge.kromann.info/Convention/1009849

En gang imellem er det muligt at kalde med en høj honnør fra en sekvens. Det forudsætter først og fremmest, at man har en sekvens på mindst to honnører i farven, og at man kan undvære én. Vest spiller E ud mod en sparkontrakt i Syd. Klørfarven ser således ud:


V N Ø S
EK975 DB8


Under esset skal Øst lægge D og dermed vise at han har en mulig indkomst på B. Nu kan Vest spille en lille klør til B og dermed give Øst chancen for at gennemspille en honnør hos spilfører i Syd. Det vil ofte være muligt at se, hvilken farve der skal spilles tilbage i ved at betragte bordet.

Hvis man også spiller med farveskiftsignalet Lavinthal kan Vest endda med 5 bede om tilbagespil i ruder, eller med 9 bede om tilbagespil i hjerter; se opslaget om Lavinthal og følgende eksempel

KDBT
B4
T74
B43
65
ED7
EK943
T93
98
8652
DB7
8652
Mod 4 i Syd spiller Vest E ud. Øst kalder med D og viser en indkomst på B. Vest skifter til 9 og beder dermed (Lavinthal!) om hjerter retur. Når Syd har to ruder er der fire stik til modspilet på denne måde.

Bemærk at uden farveskiftsignalet er det et rent gæt for Øst om han skal returnere klør eller hjerter; og uden honnørkaldet med D er det vanskeligt for Vest at finde indkomsten på Østs hånd. Hvis Øst lægger 7 er Vest nok mest tilbøjelig til at fortsætte med K og når han så ser B vil han tolke tilspillet af først 7, dernæst B som et kald, men næste ruder vil blive trumfet i Syd og spilfører får mindst 10 stik.

Endnu et eksempel:

Syd spiller 4 efter 1ut – 2!, 2 - 4♠.

EDBT853
64
64
64
9
EK73
9732
K832
76
DB92
E85
BT93


K42
T85
KDBT
ED7


Eneste sættechance er gennemspil af Syds EDx, men det kan kun Vest se. Set fra Øst er det hip som hap om han skal spille klør eller ruder tilbage hvis han kan komme ind. Vest starter med E og Syd lægger D for at vise en indkomst på B. Vest spiller derfor 3 som er Lavinthal til klør og får B retur. E bliver modspillets fjerde stik. Hvis Øst - uden denne anvisning - tager E og efter afvisning fra Vest med 9 spiller klør, er det for sent. Spilfører går op på E og kan kaste sin klørtaber på ruder.


21. september 2019