Konventioner
Bridge Konventioner
Sansåbninger og svar
* X-Y-2ut
https://bridge.kromann.info/Convention/1009752Når din makker åbner 1 minor og med genmeldingen 2ut over dit svar i major viser en jævn hånd med 18-19 hp er det nyttigt at have en aftale om Svarers 2 melding.

I dette meldeforløb:


V N Ø S
1 1
2ut 3


kan Åbner jo meget vel have tre hjerter med, og så skal vi spille 4 i stedet for 3ut. Svarer skal derfor kunne vise en 5-farve i hjerter ved at genmelde hjerterfarven - vel at mærke uden at risikere pas fra Åbner.

Det kan også gå sådan:

1 1
2ut 3Her viser Svarer blot at han både har 4+ hjerter og 4 spar. Åbner kan jo sagtens have fire spar, og så skal vi spille 4 i stedet for 3ut.

Note: Bemærk, at selv med en firfarve i major hos Åbner er det rigtigt at genmelde 2ut for at vise håndens type. Den ellers gode regel om ikke at springe en majorfarve over gælder ikke i dette tilfælde.

Disse meldinger er krav! Åbner skal blot vælge mellem udgang i major og 3ut.

Når vi definerer ny farve og genmelding af egen farve som krav, har det den konsekvens, at man ikke kan "redde makker", hvis man i første omgang fik meldt på en lidt sløj hånd. Det gælder i særlig grad åbningen 1, hvor mange har som en helt fast aftale, at man ikke må passe til 1; det kan nemt give nogle problemer:

V N Ø S
1 1
2ut ??B53
DB864
8752
2
Hvis man nu fortryder at man overhovedet meldte andet end pas, kan man ikke redde sit eget eller makkers skind ved at genmelde 3; det vil være krav, og en rigtig dårlig dag melder makker nu 3ut, hvor svarhånden er nærmest værdiløs.

Her er endelig et par eksempler, hvor Svarers første melding er 1:

1 1
2ut 3


Svarer viser entydigt en kravhånd med 5 spar. Hvis han kun havde 4 spar ville han melde 3ut.

1 1
2ut 3


Her viser Svarer 5 spar og 4 hjerter. Åbner skal vælge mellem 3ut, 4 og 4.Måske tænker du nu, at det egentlig kunne være fint hvis man kunne finde en måde at stoppe i 3 eller 3 i ovenstående eksempler. Det kan man, hvis man er villig til at ofre hukommelse på Wolffs signoff.

18. januar 2019