Konventioner
Bridge Konventioner
Sansåbninger og svar
* X-Y-2ut
https://bridge.kromann.info/Convention/1009752Når din makker åbner 1 minor og med genmeldingen 2ut over dit svar i major viser en jævn hånd med 18-19 hp er det nyttigt at have en aftale om Svarers 2 melding.

I dette meldeforløb:


V N Ø S
1 1
2ut 3


kan Åbner jo meget vel have tre hjerter med, og så skal vi spille 4 i stedet for 3ut. Svarer skal derfor kunne vise en 5-farve i hjerter ved at genmelde hjerterfarven - vel at mærke uden at risikere pas fra Åbner.

Det kan også gå sådan:

1 1
2ut 3Her viser Svarer blot at han både har 4+ hjerter og 4 spar. Åbner kan jo sagtens have fire spar, og så skal vi spille 4 i stedet for 3ut.

Note: Bemærk, at selv med en firfarve i major hos Åbner er det rigtigt at genmelde 2ut for at vise håndens type. Den ellers gode regel om ikke at springe en majorfarve over gælder ikke i dette tilfælde.

Disse meldinger er krav! Åbner skal blot vælge mellem udgang i major og 3ut.

Når vi definerer ny farve og genmelding af egen farve som krav, har det den konsekvens, at man ikke kan "redde makker", hvis man i første omgang fik meldt på en lidt sløj hånd. Det gælder i særlig grad åbningen 1, hvor mange har som en helt fast aftale, at man ikke må passe til 1; det kan nemt give nogle problemer:

V N Ø S
1 1
2ut ??B53
DB864
8752
2
Hvis man nu fortryder at man overhovedet meldte andet end pas, kan man ikke redde sit eget eller makkers skind ved at genmelde 3; det vil være krav, og en rigtig dårlig dag melder makker nu 3ut, hvor svarhånden er nærmest værdiløs.

Her er endelig et par eksempler, hvor Svarers første melding er 1:

1 1
2ut 3


Svarer viser entydigt en kravhånd med 5 spar. Hvis han kun havde 4 spar ville han melde 3ut.

1 1
2ut 3


Her viser Svarer 5 spar og 4 hjerter. Åbner skal vælge mellem 3ut, 4 og 4.

Også ny farve i minor eller genmelding i minor fra Svarer er for at finde bedste udgang eller for at finde en minorslem:

1 1


2ut 3


3ut 4


97
KB65
98
EKD97
3 er altså ikke et forsøg på at finde en bedre kontrakt end 2ut, men opfordring til udgang med gode klør. Men selvfølgelig skal hjerterfarven vises først. Når Svarer efter 3ut melder 4 er det klart slemopfordrende i enten klør eller sans. 4ut fra Åbner vil nu være RKC1430 efter esser med klør som trumf. Måske tænker du nu, at det egentlig kunne være fint hvis man kunne finde en måde at stoppe i 3 eller 3 i ovenstående eksempler. Det kan man, hvis man er villig til at ofre hukommelse på Wolffs signoff.

Rettet 19. januar 2021