Konventioner
Spørgsmål og Svar
På denne side har jeg gengivet nogle af de spørgsmål jeg har fået gennem tiden, både til konventionerne og til bridgelovene.
Bridgelovene
Unoder ved bridgebordet. Hvad gør man?
https://bridge.kromann.info/Convention/1009596


Spm.: Vi er begyndt at spille i en ny klub, hvor vi kan konstatere, at der er en lidt dårlig praksis med brugen af stopkort for nogle "gamle" spillere i klubben. De starter ofte med f eks at lægge 2 på bordet uden stopkort, og springer i en farve i et meldeforløb, igen uden at bruge stopkortet.

Desuden har nogle af de "gamle" spillere for vane at pakke meldekortene væk, så snart meldeforløbet er afsluttet, men inden der er spillet ud. Jeg har forsigtigt gjort opmærksom på begge dele, men det er tilsyneladende glemt igen, når vi mødes ugen efter. Jeg ved godt, at det er op til turneringslederen at vurdere, men det er jo også sin sag at tilkalde en spillende turneringsleder med et sådant lille problem. Har du er godt forslag til at bekæmpe sådan noget sløseri?

Svar: Det er et rigtig godt spørgsmål, for sådanne unoder ved bridgebordet er irriterende for alle os der kan opføre os nogenlunde korrekt, men man vil jo også nødig være kværulant, og da navnlig ikke i en klub hvor man er nyt medlem.

Hvis klubben har en turneringsleder med lidt hår på brystet, er det nok bedst at henvende sig lidt diskret til ham/hende og påpege den slappe praksis og bede ham om at prøve at få gjort noget ved det. Jeg har selv som turneringsleder brugt at rundsende små hyrdebreve efter nogle klubaftener eller at holde små 5-minutters indlæg om de værste unoder - og om spørgsmål fra tidligere bridgeaftener, hvor jeg har været tilkaldt for at rede en kulørsvigt eller et udspil i utide o.l. ud. Det er det arbejde der efterhånden er blevet til hele fanen "Bridgelovene".

Til de deciderede unoder vil jeg i øvrigt henregne to mere: Utidig snak ved bordene og vanen med at sætte et meldekort på skrå for at kunne huske hvad kontrakten var (se i øvrigt et andet spørgsmål her: Må meldekortene blive liggende under spillet?).

Måske kunne jeres turneringsleder starte med at rundsende dette svar?