Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

God bridgefestival!

Skrevet af Jens U Kromann
13 Jul 2022

Der har været stille her på siden i længere tid. Årsagen er mit lidt skrantende helbred.

Jeg havde gerne igen deltaget i bridgefestivalen, men jeg må indskrænke mig til at ønske jer der deltager en rigtig god uge i Svendborg.

Cyberbridge.dk har ikke

BRIDGE FOR UKRAINE: DBf afholder RealBridge-turnering til støtte for krigens ofre

Skrevet af Jens U Kromann
03 Mar 2022
BRIDGE FOR UKRAINE: DBf afholder RealBridge-turnering til støtte for krigens ofre

Den 12. marts kl 13 afholder DBf en turnering "Bridge for Ukraine". Turneringen afholdes på RealBridge og muligvis også som fysiske turneringer. På RealBridge spilles i tre rækker efter handicap, så alle kan være med.

Læs om turneringen her

For konventionsnørder. Hvor nyttige er de almindelige konventioner?

Skrevet af Jens U Kromann
01 Mar 2022
For konventionsnørder. Hvor nyttige er de almindelige konventioner?

På min konventionsoversigt finder man øverst opslaget "10 rigtig gode konventioner at spille med", - en række forslag til at udbygge systemet henad vejen.

Den står jeg stadig ved, men jeg har netop på "Bridgewinners" set en tankevækkende gennemgang af seksten almindelige konventioner målt efter fire kriterier: Frekvens, dvs procentdel af hænder hvor vores side kan anvende en given konvention, nytteværdi, omkostning, dvs hvad man opgiver, og belastning af hukommelsen. Indlægget i Bridgewinners er lidt besværligt at finde frem til, så jeg har kopieret det, og det kan findes her.

Det mest slående i opgørelsen er nok, at selv de mest almindelige konventioner har en frekvens på omkring 1,5% af alle fordelinger. En ret almindelig konvention som lebensohl har en frekvens på 0,05% eller udtrykt på en anden måde: Man skal spille ca 2000 spil før Lebensohl med fordel kan bringes i anvendelse! Det svarer godt nok ikke helt til min egen fornemmelse, men det understreger under alle omstændigheder at man skal være omhyggelig med valget af konventioner! - Sagde konventionsnørden!!

---

Og mens vi er ved konventioner: Jeg fik et spørgsmål om Roman Key Card 1430: 

De fire svar på 4ut er som bekendt

5: 1 eller 4 esser
5: 0 eller 3 esser
5: 2 esser uden trumf Dame
5: 2 esser plus trumf Dame

Hvad svarer man så med 5 esser? Det kunne spørgeren ikke finde noget om på mit opslag om 1430. Det skyldes at man i alm forudsætter at det er den stærke hånd, der spørger efter antallet af esser mv. Det bør høre til undtagelserne at spørgeren selv ikke har noget es. Det kan man normalt undgå ved at spille med cuebids, men hvis man nu ikke gør det så kan man komme i en situation hvor det er spilleren uden esser der må spørge. Og så må man jo have en aftale om hvordan man viser 5 esser. Det gør man ved også at lade 5 og 5 være tvetydige:

5: 2 eller 5 esser uden trumf Dame
5: 2 eller 5 esser plus trumf Dame

Jeg har indføjet dette som en note i opslaget om RKC 1430


Et par gode spørgsmål

Skrevet af Jens U Kromann
01 Feb 2022
Et par gode spørgsmål


Uenighed om kendsgerningerne

Hvad skal turneringslederen egentlig gøre hvis der er uenighed mellem to par om hvad der faktisk er sket under et spil, fx om en kontrakt var doblet eller ej, om kontrakten er 2 eller 3. Meldekortene er pakket sammen og så står turneringslederne der og klør sig i nakken...

Det handler dette opslag om, som ligger under fanen Spørgsmål og Svar.

Kan man spærre i minor med ganske få point på sammen måde som i major?

I major støtter vi umiddelbart til 3-trinnet med 0-6 point og firkortstøtte og til 4-trinnet med samme styrke og 5-kortstøtte. Kan man gøre det samme i minor?

Jeg har funderet lidt over dette i et nyt opslag under Spørgsmål og Svar.

Et specielt problem med 5-4 i major efter åbning 2ut

Skrevet af Jens U Kromann
17 Jan 2022
Et specielt problem med 5-4 i major efter åbning 2ut

Du sidder som Svarer med 

EK765
E873
3
B64

og ser makker åbne 2ut. Du overfører til sparfarven med 3 og vil nu gerne vise din hjerterfarve, men efter 3 fra Åbner bliver det nu på 4-trinnet, så I kommer forbi 3ut, som sagtens kan være bedste kontrakt.

Der findes en god løsning på det problem, og det er en lille tilføjelse til Stayman efter åbningen 2ut og åbningen 2 med genmeldingen 2ut (22-24). 

Jeg har beskrevet den løsning her: Stayman efter 2ut-åbning


At åbne eller ikke åbne...? OG lidt om redobler.

Skrevet af Jens U Kromann
24 Oct 2021
At åbne eller ikke åbne...?   OG lidt om redobler.

Opslaget om at åbne eller ikke åbne på lidt tvivlsomme hænder har givet anledning til et spørgsmål. Opslaget var nok lidt vanskeligt at forstå. Jeg har nu revideret opslaget og skilt det i to efter de to "regler": 20-reglen og 15-reglen, som man kan benytte som rettesnor, hvis man er i tvivl. 

* At åbne eller ikke åbne - 1., 2. og 3. hånd (20-reglen)


* At åbne eller ikke åbne - 4. hånd (15-reglen)

Det sker jævnligt at spørgsmål og kommentarer giver mig anledning til at gennemtænke fremstillingen af en konvention eller en paragraf i bridgelovene. Så spørg løs!

---

Og så til noget helt andet:

Redobler (Rdbl)

Du kender jo nok skiltet i meldeboksen med de to krydser på: Redobler-skiltet. Men hvornår har du senest brugt det?

Det har slået mig, at denne melding - forkortet Rdbl - er ret sjælden i forhold til hvor anvendelig den er, når fjenden har oplysningsdoblet. Jeg har også bemærket at mine makkere kan se lidt spørgende ud i ansigtet, når jeg redobler!

Men Rdbl er faktisk ret let at håndtere: Når makker har åbnet, næste hånd har oplysningsdoblet og du sidder med dårlig fit til makkers farve, men 10+ hp, så er Rdbl måden at komme videre på. Makker har mindst 12 hp, Dobler har mindst 12, og du har 10+, så fjerde hånd har ikke over 6hp og er nok umiddelbart lettet over at han ikke behøver at melde noget; men det kan sagtens udvikle sig faretruende... For nu er det op til Dobler at finde på noget for at slippe af krogen, en melding som vi forhåbentlig kan doble.

Jeg har haft et opslag om emnet i mange år, men nu vil jeg slå et slag for redoblingen, som kan give jer mange gode resultater. Så jeg har gennemskrevet opslaget og tilføjet nogle forhåbentlig illustrative eksempler: * Fjenden dobler: Naturlig melding/Redobling