Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

At åbne eller ikke åbne...? OG lidt om redobler.

Skrevet af Jens U Kromann
24 Oct 2021
At åbne eller ikke åbne...?   OG lidt om redobler.

Opslaget om at åbne eller ikke åbne på lidt tvivlsomme hænder har givet anledning til et spørgsmål. Opslaget var nok lidt vanskeligt at forstå. Jeg har nu revideret opslaget og skilt det i to efter de to "regler": 20-reglen og 15-reglen, som man kan benytte som rettesnor, hvis man er i tvivl. 

* At åbne eller ikke åbne - 1., 2. og 3. hånd (20-reglen)


* At åbne eller ikke åbne - 4. hånd (15-reglen)

Det sker jævnligt at spørgsmål og kommentarer giver mig anledning til at gennemtænke fremstillingen af en konvention eller en paragraf i bridgelovene. Så spørg løs!

---

Og så til noget helt andet:

Redobler (Rdbl)

Du kender jo nok skiltet i meldeboksen med de to krydser på: Redobler-skiltet. Men hvornår har du senest brugt det?

Det har slået mig, at denne melding - forkortet Rdbl - er ret sjælden i forhold til hvor anvendelig den er, når fjenden har oplysningsdoblet. Jeg har også bemærket at mine makkere kan se lidt spørgende ud i ansigtet, når jeg redobler!

Men Rdbl er faktisk ret let at håndtere: Når makker har åbnet, næste hånd har oplysningsdoblet og du sidder med dårlig fit til makkers farve, men 10+ hp, så er Rdbl måden at komme videre på. Makker har mindst 12 hp, Dobler har mindst 12, og du har 10+, så fjerde hånd har ikke over 6hp og er nok umiddelbart lettet over at han ikke behøver at melde noget; men det kan sagtens udvikle sig faretruende... For nu er det op til Dobler at finde på noget for at slippe af krogen, en melding som vi forhåbentlig kan doble.

Jeg har haft et opslag om emnet i mange år, men nu vil jeg slå et slag for redoblingen, som kan give jer mange gode resultater. Så jeg har gennemskrevet opslaget og tilføjet nogle forhåbentlig illustrative eksempler: * Fjenden dobler: Naturlig melding/Redobling

Spærremeldinger i minor

Skrevet af Jens U Kromann
01 Oct 2021
Spærremeldinger i minor


Så kom sæsonen i gang igen efter coronapausen. Dermed kommer der også flere spørgsmål. De spørgsmål som jeg skønner kan have bred interesse lægger jeg op på siden her under fanen Spørgsmål og Svar.

Her er et spørgsmål om at spærre i minor hvis man som Svarer har mange kort i Åbners minorfarve. Det kan vi jo i major hvis vi spiller Bergen raises, fx viser 1 - 3 at Svarer har 4 kort i spar og under 7 point, fordi vi jo har (omvendt) Bergen til at vise 7-9 point og 10-12 point. Men hvad med minor? Se: Spærring med minorfit

-----

Et andet spørgsmål drejer sig om Gerber og kvantitativ sans. Se Om at spørge efter esser i en sanskontrakt

-----

Mange af os skal snart have det tredje stik. Må jeg ønske jer alle sammen en fantastisk sæson med mange flere...

Amerikansk Stayman

Skrevet af Jens U Kromann
25 Aug 2021
Amerikansk Stayman

Åbner du 1ut med en femfarve i major? Det gør de fleste vist, men hvordan finder man så en 5-3 fit i major?

D76
EK832     
D84
K6
ET2
D97
KBT76
D7


1ut  (12-14) 3ut

Sådan går det med alm. Stayman. 26 hp tilsammen på de to hænder, men 3ut er ikke nogen god kontrakt med klør ud. 4 er langt bedre.


I sommerens RealBridge-turneringer har jeg haft lejlighed til at spille Amerikansk Stayman som klarer opgaven med at finde hjerterfitten. Tak til Tommy Schmidt Elholm fra Lejre Bridgeklub, som har præsenteret denne Stayman-variant for mig.

Jeg har lagt Amerikansk Stayman op på konventionssiden, hvor det vises hvordan man når 4 i eksemplet ovenfor.


spm og svar

Skrevet af Jens U Kromann
08 May 2021
spm og svar

Jeg har fået to gode spørgsmål:

Det første er et konventionsspørgsmål. Det drejer sig om forskellen på de to udgangskrævende svar på en majoråbning med splinter eller Bekkasin. Hvornår bruger man det ene og hvornår det andet? Se Splinter eller bekkasin. I svaret er der henvisninger til de to konventioner på konventionssiden.

---

Det andet er et meldeproblem som vi alle løber ind i fra tid til anden: Fjenden konkurrerer med 4 over vores 4. Hvad nu: pas, 5 eller Dbl?? Se Fjenden konkurrerer - melde videre eller doble?

Dermed er bunken af spørgsmål som egner sig til publicering under Spørgsmål og Svar udtømt, og jeg holder pause her på siden frem til sæsonstart i september. 

Hen over sommeren er der en del klubber der har turneringer på RealBridge, hvor man kan spille med for en tier. Se om RealBridge lidt længere nede på siden her (blogpost den 5. marts).

God sommer!Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.

Skrevet af Jens U Kromann
06 Apr 2021
Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.


Opslaget om at åbne eller ikke åbne med lidt underlødige hænder med 10-11 point er blevet gennemgribende revideret. 

Se: * At åbne eller ikke åbne - 15- og 20-reglen


---

Jeg har fået en opfordring til at skrive lidt om Kickback Blackwood, som er en esspørgemelding hvor man kan spørge om esser i en bestemt farve. Min konventionsoversigt omfatter stort set udelukkende konventioner jeg enten spiller med eller har spillet med, så Kickback er ikke med. Men for eventuelle interesserede er der nu lidt om Kickback Blackwood under Spørgsmål og Svar.

---

Sammesteds kan man også finde svaret på et spørgsmål om man kan bruge Stenberg 2ut med kun trekortstøtte.

RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Skrevet af Jens U Kromann
05 Mar 2021
RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Det nye, store dyr i åbenbaringen på bridgefronten her under coronaen er RealBridge. I martsnummeret af Dansk Bridge kan man læse mere om folkene bag, og her er hvad det kan:

På skærmen er det et stort grønt felt, bridgebordet, og dine kort kommer flyvende ind fra højre når du spiller; når det bliver din tur til at melde kommer der noget der ligner meldeboksen som du kender den op på bordet, og du vælger din melding. Derefter kører meldingerne bordet rundt indtil tre gange pas, og så går spillet i gang. Du kan se både din makker og dine modstandere og I kan tale sammen, alerte og forklare meldinger - alt sammen som ved bridgebordet i klubben. Det er lavet meget intuitivt og nemt at gå til. Det forudsætter selvfølgelig at du har en nyere pc eller tablet med kamera og mikrofon.

Indtil videre er der en del klubber der laver turneringer for deres egne medlemmer, men mange af dem byder også spillere udefra velkomne. Der er en liste over disse klubber her. De tager nogle kroner for spillere udefra, ca 6-10 kr for en turnering.

På DBf's hjemmeside er der vejledninger i hvordan man spiller på RealBridge.

De kendte bridge-sider, fx BBO og Swan, har stået teknologisk i stampe i årevis, og man må forudse deres snarlige uddøen i konkurrence med RealBridge. Så gå bare i gang på den nye platform.