Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Spærremeldinger i minor

Skrevet af Jens U Kromann
01 Oct 2021
Spærremeldinger i minor


Så kom sæsonen i gang igen efter coronapausen. Dermed kommer der også flere spørgsmål. De spørgsmål som jeg skønner kan have bred interesse lægger jeg op på siden her under fanen Spørgsmål og Svar.

Her er et spørgsmål om at spærre i minor hvis man som Svarer har mange kort i Åbners minorfarve. Det kan vi jo i major hvis vi spiller Bergen raises, fx viser 1 - 3 at Svarer har 4 kort i spar og under 7 point, fordi vi jo har (omvendt) Bergen til at vise 7-9 point og 10-12 point. Men hvad med minor? Se: Spærring med minorfit

-----

Et andet spørgsmål drejer sig om Gerber og kvantitativ sans. Se Om at spørge efter esser i en sanskontrakt

-----

Mange af os skal snart have det tredje stik. Må jeg ønske jer alle sammen en fantastisk sæson med mange flere...

Amerikansk Stayman

Skrevet af Jens U Kromann
25 Aug 2021
Amerikansk Stayman

Åbner du 1ut med en femfarve i major? Det gør de fleste vist, men hvordan finder man så en 5-3 fit i major?

D76
EK832     
D84
K6
ET2
D97
KBT76
D7


1ut  (12-14) 3ut

Sådan går det med alm. Stayman. 26 hp tilsammen på de to hænder, men 3ut er ikke nogen god kontrakt med klør ud. 4 er langt bedre.


I sommerens RealBridge-turneringer har jeg haft lejlighed til at spille Amerikansk Stayman som klarer opgaven med at finde hjerterfitten. Tak til Tommy Schmidt Elholm fra Lejre Bridgeklub, som har præsenteret denne Stayman-variant for mig.

Jeg har lagt Amerikansk Stayman op på konventionssiden, hvor det vises hvordan man når 4 i eksemplet ovenfor.


spm og svar

Skrevet af Jens U Kromann
08 May 2021
spm og svar

Jeg har fået to gode spørgsmål:

Det første er et konventionsspørgsmål. Det drejer sig om forskellen på de to udgangskrævende svar på en majoråbning med splinter eller Bekkasin. Hvornår bruger man det ene og hvornår det andet? Se Splinter eller bekkasin. I svaret er der henvisninger til de to konventioner på konventionssiden.

---

Det andet er et meldeproblem som vi alle løber ind i fra tid til anden: Fjenden konkurrerer med 4 over vores 4. Hvad nu: pas, 5 eller Dbl?? Se Fjenden konkurrerer - melde videre eller doble?

Dermed er bunken af spørgsmål som egner sig til publicering under Spørgsmål og Svar udtømt, og jeg holder pause her på siden frem til sæsonstart i september. 

Hen over sommeren er der en del klubber der har turneringer på RealBridge, hvor man kan spille med for en tier. Se om RealBridge lidt længere nede på siden her (blogpost den 5. marts).

God sommer!Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.

Skrevet af Jens U Kromann
06 Apr 2021
Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.


Opslaget om at åbne eller ikke åbne med lidt underlødige hænder med 10-11 point er blevet gennemgribende revideret. 

Se: * At åbne eller ikke åbne - 15- og 20-reglen


---

Jeg har fået en opfordring til at skrive lidt om Kickback Blackwood, som er en esspørgemelding hvor man kan spørge om esser i en bestemt farve. Min konventionsoversigt omfatter stort set udelukkende konventioner jeg enten spiller med eller har spillet med, så Kickback er ikke med. Men for eventuelle interesserede er der nu lidt om Kickback Blackwood under Spørgsmål og Svar.

---

Sammesteds kan man også finde svaret på et spørgsmål om man kan bruge Stenberg 2ut med kun trekortstøtte.

RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Skrevet af Jens U Kromann
05 Mar 2021
RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Det nye, store dyr i åbenbaringen på bridgefronten her under coronaen er RealBridge. I martsnummeret af Dansk Bridge kan man læse mere om folkene bag, og her er hvad det kan:

På skærmen er det et stort grønt felt, bridgebordet, og dine kort kommer flyvende ind fra højre når du spiller; når det bliver din tur til at melde kommer der noget der ligner meldeboksen som du kender den op på bordet, og du vælger din melding. Derefter kører meldingerne bordet rundt indtil tre gange pas, og så går spillet i gang. Du kan se både din makker og dine modstandere og I kan tale sammen, alerte og forklare meldinger - alt sammen som ved bridgebordet i klubben. Det er lavet meget intuitivt og nemt at gå til. Det forudsætter selvfølgelig at du har en nyere pc eller tablet med kamera og mikrofon.

Indtil videre er der en del klubber der laver turneringer for deres egne medlemmer, men mange af dem byder også spillere udefra velkomne. Der er en liste over disse klubber her. De tager nogle kroner for spillere udefra, ca 6-10 kr for en turnering.

På DBf's hjemmeside er der vejledninger i hvordan man spiller på RealBridge.

De kendte bridge-sider, fx BBO og Swan, har stået teknologisk i stampe i årevis, og man må forudse deres snarlige uddøen i konkurrence med RealBridge. Så gå bare i gang på den nye platform. 

 

Transfer Lebensohl

Skrevet af Jens U Kromann
22 Jan 2021
Transfer Lebensohl

Dette er mest for konventionsnørder.

De der allerede spiller Lebensohl kan roligt læse videre! Her kommer en Lebensohl-variant som bruger transfer, ligesom vi kender det fra 1ut   -   2, som jo viser femfarve i hjerter hos Svarer.

Her melder fjenden 2 ind over vores 1ut: 

 V            N            Ø         S

1ut   -   (2)   -   ?

Lad os sige at Øst sidder med  K64   765   KBT72   98  og ønsker at  konkurrere i 3. Med alm. Lebensohl går det:

1ut   -   (2)   -   2ut!   -   pas
3!   -   pas    -    3   - a.p.

hvormed kontrakten er kommet på den svagere hånd. Med Transfer Lebensohl går det:

1ut   -   (2)   -   3!  -   pas
3!   -   a.p.

og kontrakten kommer på den stærkere hånd.

Der er meget mere i den konvention. Hvis Svarer er så stærk at han gerne vil i udgang, kan han fx overmelde i fjendens farve eller bare melde den udgang han tror kan vinde. Læs om konventionen her: Transfer Lebensohl mod fjendens indmelding over vor åbning 1ut. Det er en meget lang beskrivelse, men 90% er eksempler. 

Jeg har haft denne konvention liggende i nogen tid, men har først for nylig fået overtalt en af mine hårdt prøvede makkere til at tage den på programmet. Vi er enige om at den fungerer fremragende!

Principperne her kan også bruges når makker dobler fjendens svage 2-åbning. Det kan være at Fortsætter har styrke til udgang, og det kan også være han har en møghånd, men han er jo tvunget af doblingen til at melde et eller andet. Transferprincippet kan hjælpe til at styre Dobler i den rigtige havn: Transfer for at konkurrere, og transfer + ny melding for at komme i udgang.

Nå, helt så simpelt er det ikke, men det er bestemt til at håndtere. Læs om den her: Transfer Lebensohl når makker dobler fjendens svage 2-åbning.