Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.

Skrevet af Jens U Kromann
06 Apr 2021
Revision af et opslag - og to spørgsmål og svar.


Opslaget om at åbne eller ikke åbne med lidt underlødige hænder med 10-11 point er blevet gennemgribende revideret. 

Se: * At åbne eller ikke åbne - 15- og 20-reglen


---

Jeg har fået en opfordring til at skrive lidt om Kickback Blackwood, som er en esspørgemelding hvor man kan spørge om esser i en bestemt farve. Min konventionsoversigt omfatter stort set udelukkende konventioner jeg enten spiller med eller har spillet med, så Kickback er ikke med. Men for eventuelle interesserede er der nu lidt om Kickback Blackwood under Spørgsmål og Svar.

---

Sammesteds kan man også finde svaret på et spørgsmål om man kan bruge Stenberg 2ut med kun trekortstøtte.

RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Skrevet af Jens U Kromann
05 Mar 2021
RealBridge - på nettet, men næsten som bridge i klubben

Det nye, store dyr i åbenbaringen på bridgefronten her under coronaen er RealBridge. I martsnummeret af Dansk Bridge kan man læse mere om folkene bag, og her er hvad det kan:

På skærmen er det et stort grønt felt, bridgebordet, og dine kort kommer flyvende ind fra højre når du spiller; når det bliver din tur til at melde kommer der noget der ligner meldeboksen som du kender den op på bordet, og du vælger din melding. Derefter kører meldingerne bordet rundt indtil tre gange pas, og så går spillet i gang. Du kan se både din makker og dine modstandere og I kan tale sammen, alerte og forklare meldinger - alt sammen som ved bridgebordet i klubben. Det er lavet meget intuitivt og nemt at gå til. Det forudsætter selvfølgelig at du har en nyere pc eller tablet med kamera og mikrofon.

Indtil videre er der en del klubber der laver turneringer for deres egne medlemmer, men mange af dem byder også spillere udefra velkomne. Der er en liste over disse klubber her. De tager nogle kroner for spillere udefra, ca 6-10 kr for en turnering.

På DBf's hjemmeside er der vejledninger i hvordan man spiller på RealBridge.

De kendte bridge-sider, fx BBO og Swan, har stået teknologisk i stampe i årevis, og man må forudse deres snarlige uddøen i konkurrence med RealBridge. Så gå bare i gang på den nye platform. 

 

Transfer Lebensohl

Skrevet af Jens U Kromann
22 Jan 2021
Transfer Lebensohl

Dette er mest for konventionsnørder.

De der allerede spiller Lebensohl kan roligt læse videre! Her kommer en Lebensohl-variant som bruger transfer, ligesom vi kender det fra 1ut   -   2, som jo viser femfarve i hjerter hos Svarer.

Her melder fjenden 2 ind over vores 1ut: 

 V            N            Ø         S

1ut   -   (2)   -   ?

Lad os sige at Øst sidder med  K64   765   KBT72   98  og ønsker at  konkurrere i 3. Med alm. Lebensohl går det:

1ut   -   (2)   -   2ut!   -   pas
3!   -   pas    -    3   - a.p.

hvormed kontrakten er kommet på den svagere hånd. Med Transfer Lebensohl går det:

1ut   -   (2)   -   3!  -   pas
3!   -   a.p.

og kontrakten kommer på den stærkere hånd.

Der er meget mere i den konvention. Hvis Svarer er så stærk at han gerne vil i udgang, kan han fx overmelde i fjendens farve eller bare melde den udgang han tror kan vinde. Læs om konventionen her: Transfer Lebensohl mod fjendens indmelding over vor åbning 1ut. Det er en meget lang beskrivelse, men 90% er eksempler. 

Jeg har haft denne konvention liggende i nogen tid, men har først for nylig fået overtalt en af mine hårdt prøvede makkere til at tage den på programmet. Vi er enige om at den fungerer fremragende!

Principperne her kan også bruges når makker dobler fjendens svage 2-åbning. Det kan være at Fortsætter har styrke til udgang, og det kan også være han har en møghånd, men han er jo tvunget af doblingen til at melde et eller andet. Transferprincippet kan hjælpe til at styre Dobler i den rigtige havn: Transfer for at konkurrere, og transfer + ny melding for at komme i udgang.

Nå, helt så simpelt er det ikke, men det er bestemt til at håndtere. Læs om den her: Transfer Lebensohl når makker dobler fjendens svage 2-åbning.


Mini-bridge

Skrevet af Jens U Kromann
05 Jan 2021
Mini-bridge

Må jeg have lov at ønske alle et godt nytår.

Det har desværre lange udsigter med at få lov at mødes i klubberne, og mange har fundet frem til de steder på nettet hvor man kan spille fra sin computer eller tablet, BBO, Swan og Funbridge o.a. Jeg har selv en fast aftale med en makker om at spille en af dagens turneringer på Swan - den kan jeg bedre lide end BBO, som har et usædvanligt grimt design. Så kan man holde færdighederne vedlige.

Men mit emne i dag er MINI-BRIDGE. Jeg tænker at der er en del bedsteforældre, som passer børnebørn, og hvad kunne vel være mere passende end at lade dem snuse til bridge under kyndig vejledning.

Jeg troede egentlig bare at jeg skulle finde en dansk vejledning på nettet at henvise til, men det findes øjensynlig ikke, så jeg har skrevet en.

Jeg vil være glad for tilbagemeldinger fra nogle som afprøver det. Brug fanen Kontakt.

Vejledningen findes her.

Flere spørgsmål...

Skrevet af Jens U Kromann
24 Nov 2020
Flere spørgsmål...

Her er nogle nye spørgsmål, som jeg har lagt op under Spørgsmål og Svar:

Jeg åbner 1 med 16 hp. Makker melder 2 og viser 10 point og ingen majorfarve at vise. Jeg har selv godt hold i den ene major; hvordan finder jeg ud af om makker har hold i den anden major?

Se svaret her:  Har vi hold i alle farver til 3ut?


Og så et godt lovspørgsmål: Er det tilladt at åbne 2ut på en hånd der slet ikke er 20-21 jævne?

Se svaret her: 2ut åbning med en singleton - er det lovligt?

Et par nye spørgsmål

Skrevet af Jens U Kromann
10 Nov 2020
Et par nye spørgsmål


Jeg har lagt nogle nye spørgsmål op under Spørgsmål og Svar: Først et lovspørgsmål:

Hvornår er et kort spillet af spilfører?

Lige under det opslag er der et tilsvarende spørgsmål om spillet kort af en modspiller. Den kan man jo repetere ved samme lejlighed.

Så et meldespørgsmål:

Må man sige pas til Svarers 2. melding i ny farve? Og til Åbners 2. melding?

Og endelig et Konventionsspørgsmål:

Marionet-stayman med små og store sans'er