Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Makker åbner 2 og næste hånd indmelder 2// - Hvad nu?

Skrevet af Jens U Kromann
26 Oct 2020
Makker åbner 2[kl] og næste hånd indmelder 2[ru]/['hj]/[sp] - Hvad nu?

Det kan være vældig generende når modstanderne blander sig efter åbningen 2. Og det gør de jo...

Der findes et ganske effektivt forsvar mod sådanne indmeldinger, som man kan finde her: Fjenden melder ind over vores 2-åbning. Efter åbningen 2 skal man jo bestræbe sig på at få kontrakten på den stærke åbningshånd; naturlige meldinger fra Svarer bringer ofte kontrakten på den forkerte hånd i de situationer.

---

Det sker ofte at jeg får tilsendt spørgsmål af typen "Hvad ville du have meldt?" Jeg svarer gerne med de forudsætninger jeg nu har, men jeg har en bøn: Når I beskriver fordelinger og meldeforløb, så brug denne fremgangsmåde når I har fordelingen fra BridgeCentral på pc-skærmen: Tryk Alt+PrtScr. Det gemmer siden som et såkaldt skærmdump. Derefter går I til mailen og trykker Ctrl+v (det betyder indsæt), så indsættes skærmdumpet som jeg kan læse uden problemer. Alternativt: henvis til klub, spilledato, række og spilnummer. Hvis man spiller i en klub der ikke bruger DBf-programmet Bridgecentral kan man også indsætte  en tabel i mailen.


Game Try Double

Skrevet af Jens U Kromann
10 Oct 2020
Game Try Double

Her er en nyttig tilføjelse til vores arsenal af doblinger: Game Try Double

Når modstanderne generer vores meldinger, og det gør de jo ustandselig, kan vi ikke altid melde så præcist som vi gerne ville.

1   -   (2)   -   2   -   (3)
3

Er 3 her opfordring til udgang eller beder det makker om at melde pas?

Uden indmeldingerne vil 3 i standard bridge være opfordring til 4 fra makker. Men efter indmeldingerne bliver det mindre klart om Åbner blot vil konkurrere - fx med en 6-farve - eller om han stadig er klar til at høre 4 fra makker.

Hvis man spiller med Langfarvetrialbid vil Åbner - uden indmeldingerne - kunne opfordre med 3. Men det er der ikke plads til efter modstandernes 3. Igen bliver 3 vanskelig at tolke for makker: Opfordrende eller konkurrerende?

Her kommer Game Try Double ind som redningskrans: Vi skelner ganske enkelt mellem 3 som konkurrence og Dbl som udgangsopfordrende melding.

Se opslaget om Game Try Double.

Nye regler om alert

Skrevet af Jens U Kromann
13 Sep 2020
Nye regler om alert

Der er kommet nye regler for alert. Den største ændring vedrører alert af doblinger. Hidtil skulle/måtte doblinger ikke alertes, men nu er der kommet en undtagelse: Doblinger i første melderunde skal alertes hvis betydningen må antages at kunne overraske modstanderne. 

Det fulde nye regelsæt fra DBf kan findes her.

Min artikel Alert eller ej er revideret på baggrund af de nye regler.

Stopskiltet kommer op, skal jeg virkelig vente 10 sekunder?

Skrevet af Jens U Kromann
28 Aug 2020
Stopskiltet kommer op, skal jeg virkelig vente 10 sekunder?

De fleste ved godt, at man skal holde en pause på 10 sekunder, når modstanderen til højre lægger stopskiltet frem eller banker i bordet og springmelder fx 3 eller 4

Men 10 sekunder!? Det er jo ret længe, hvis man ikke har noget at tænke over. Så skal man virkelig sidde der og rulle med øjnene eller pille næse eller tromme i bordet indtil man mener at de 10 sekunder er gået?

Nej, præcis: Uanset om man har noget at tænke over eller ej, skal man faktisk se ud som om man tænker. Altså ikke tromme i bordet eller lignende mens man ser ud som om man keder sig. Hvis man gør det sender man jo et sikkert tegn til makker om at ens kort ikke indbyder til at blande sig. Det gælder også hvis man helt undlader at tage notits af stopkortet og straks melder videre. 

Og - modsætningsvis - hvis man plejer at se bort fra stopkortet og de 10 sekunder og så en dag ser ud til at tænke over noget, så sender man også et præcist signal til makker om at her kan der måske være grund til at blande sig. Navnlig hvis en længere pause efterfølges af pas! Ja, der er mange måder at melde på!

Men hvis man gør sig umage for at agere ensartet i alle situationer hvor der bliver lagt et stopskilt op, er det næppe så afgørende om man nu også holder pause i fulde 10 sekunder; så går det nok også med 9 eller 8 sekunder. 

Nu da en ny bridgesæson snart begynder kunne det være rart hvis denne simple regel om stopskiltet fik lidt mere opmærksomhed. Hvis det er et problem i netop din klub kan du jo bede turneringslederen holde et lille foredrag om stopskiltet. Det behøver ikke at tage mere end 10 sekunder.
Vi spiller ... mod fjendens 1ut, hvad er kravene til en indmelding

Skrevet af Jens U Kromann
20 Aug 2020
Vi spiller ... mod fjendens 1ut, hvad er kravene til en indmelding

Jeg fik et spørgsmål om hvor stærk man skal være eller hvor svag man kan være for at bruge Multiforsvar. Spørgsmålet kunne sagtens vvære stillet om alle andre forsvarskonventioner mod 1ut: Brozel, Dont, Landy, Multiforsvar og andre. Man kan jo både være for svag og for stærk til at melde ind.

Spørgeren havde denne hånd:

KD
EKBTx
xx
DBxx

og meldte fornøjet 2 (Multiforsvar, viser 5 hjerter og en ukendt minor) ind over en 15-17 sans fra modstanderen til højre. 6 stik!

Problemet med hånden er at den faktisk er for stærk. Det er jo en glimrende modspilshånd, når man sidder lige bag på 1ut-melder. 

I min konventionsoversigt er der adskillige forsvarskonventioner, men det er kun i opslaget om Brozel (som jeg selv bruger) at der er anført nogle retningslinjer, som man kan lade sig inspirere af, og en del eksempler man måske kan blive klogere af.

Principperne gælder formentlig de fleste forsvarskonventioner.

Se sidst i opslaget om Brozel, under overskriften "Skal jeg melde ind mod 1ut?"

Spørgsmål og svar

Skrevet af Jens U Kromann
15 Jul 2020
Spørgsmål og svar


Jeg har benyttet en regnvejrsdag til at lægge tre spørgsmål op under Spørgsmål og Svar.

En spiller kommer hjem fra kursus og bruger nyerhvervet lærdom, men hendes stakkels makker er ikke helt med. Det har affødt et spørgsmål om Åbners 2. melding: Viser det altid en ægte (fir)farve? Og hvad viser det om Åbners første melding? Det har jeg svaret på her.


Én spørger om det er korrekt at alle konventioner falder bort når fjenden melder ind. Man kan godt have den aftale, men i en række tilfælde kommer man i meldenød. Jeg har anført en række steder hvor man kan betjene sig af andre muligheder (læs: andre konventioner) i svaret på spørgsmålet her.


Én spørger om 2ut ovenpå 2 (Ekren) er en naturlig sansmelding eller om det er den usædvanlige sans. Jeg har givet mit bud på det problem her.