Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Honnørkald, et lidt specielt kald

Skrevet af Jens U Kromann
21 Sep 2019
Honnørkald, et lidt specielt kald

Normalt spiller vi kald med et lille og afvisning med et stort kort. Men der er en undtagelse, som jeg netop har lagt et opslag på siden om: Honnørkald.

Mod en sparkontrakt spiller du E ud og viser at du også har kongen (udspil af et ugarderet Es frarådes på det stærkeste!); Makker lægger nu D til; hvad kan han mene med det? 

Det er et honnørkald. Damen lover Bonden (og måske også T). Makker viser en mulig indkomst, og hvis man kombinerer dette kald med Lavinthal, kan udspiller dirigere makker til præcis det tilbagespil han ønsker. Der er flere eksempler i opslaget om honnørkald.


Åbner 2, Svarer 2, Åbner 3 minor: Hvad nu?

Skrevet af Jens U Kromann
02 Sep 2019
Åbner 2[kl], Svarer 2[ru], Åbner 3 minor: Hvad nu?

Jeg fik et spørgsmål om det er praktisk at spille med second negative (afmelding med farven over) når 2-åbner har genmeldt 3 minor. Hvis man kan håndtere to forskellige måder at komme videre på alt efter om Åbner genmelder 2 major eller 3 minor, er der en mulig løsning i svaret, som man kan finde her under Spørgsmål og Svar: Ny melding fra Svarer når 2- åbner har meldt 3 minor i anden melderunde


Bluff - hvad må man og hvad må man ikke

Skrevet af Jens U Kromann
03 May 2019
Bluff - hvad må man og hvad må man ikke

Jeg fik et spørgsmål om en inspireret bluff: Modstanderne åbnede 2, på systemkortet forklaret som "22+ eller 8½ stik". Modstanderne spiller med 2 som fast relæ. Så gik det sådan:

2   pas   2   pas
pas  pas

Åbningen var særdeles kreativ med en 7-farve i ruder og ganske få point. Spørgeren og hans makker følte sig grundigt snydt og spørgsmålet var naturligvis: Er sådan noget lovligt?

Foranlediget af spørgsmålet har jeg skrevet en lille artikel om bluff som ligger under Bridgelovene.

- - -

Jeg tænker nok at jeg nu lader min bridgeside hvile sommeren over, med mindre der kommer andre spændende spørgsmål. God sommer til alle brugere! 


Stenberg 2ut: Styrke + fit til makkers majorfarve

Skrevet af Jens U Kromann
18 Mar 2019
Stenberg 2ut: Styrke + fit til makkers majorfarve

Opslaget om Stenbergs 2ut er revideret, for det var lidt kortfattet. Ideen om at bruge 2ut som både styrke- og fitvisende er jo meget udbredt og har vistnok Alvar Stenberg som ophavsmand. Denne brug af 2ut muliggør, at man kan bruge springet til 4-trinnet som i fx sekvensen

1     -     4

til at vise svagere hænder med 5-kortsfit.

Jeg har revideret opslaget og tilføjet en henvisning til den variant af Stenberg, som jeg anser for klart den bedste: Bekkasin 2ut. Bekkasin har den fordel at den også kan vise korthed i sidefarverne, en mulighed Stenbergs 2ut i den oprindelige udgave mangler.

Stolen Bid Double - eller "Det ville jeg have meldt"-dobling

Skrevet af Jens U Kromann
18 Feb 2019
Stolen Bid Double - eller

Jeg fik et spørgsmål om Stayman og Jacoby, når fjenden blander sig efter vores 1ut-åbning. Det har givet mig anledning til at skrive et opslag om Stolen Bid Double. Denne form for dobling tager sigte på at løse dette problem:

Makker åbner 1ut og næste hånd indmelder 2 og du ville have overført til spar, hvad så?

I et sådant tilfælde er der mange der spiller med at Dbl viser "det ville jeg have meldt", så doblingen er overføring til spar. På den måde kan man stadig overføre til sanshånden som jo ofte er den stærke hånd. Tilsvarende når fjenden indmelder 2 er det jo smart nok at lade Dbl vise Stayman.

Desværre kommer dette enkle system til kort over for mange typer af indmeldinger, og det handler opslaget i høj grad om.

Jeg kender ikke et dansk navn på denne dobling. Hvis nogen gør vil jeg gerne høre om det. Brug kontaktapplikationen.

Svage 2-åbninger - lidt bridgestatistik

Skrevet af Jens U Kromann
08 Feb 2019
Svage 2-åbninger - lidt bridgestatistik

Du synes sikkert - som de fleste bridgespillere - at du tager den ene kedelige hånd op efter den anden, - og det er faktisk korrekt! Næsten halvdelen af alle hænder vi tager op, er jævne 4-4-3-2-hænder, 5-3-3-2- og 4-3-3-3-hænder. De står for 48% af alle fordelinger. Heldigvis får vi somme tider mere end de gennemsnitlige 10 hp, fx 12-14, 15-17 eller endda mere, og så har vi et fintmasket sanssystem til at melde dem.

Så er der et par mere spændende fordelinger: Først 6-farver uden sidefarver, dvs fordelingerne 6-3-2-2 og 6-3-3-1. 9% af de hænder du tager op er sådan en, og hvis den er under åbningsstyrke kan de fleste åbne den på 2-trinnet, og mange har et fint system til at spørge om styrke og farvekvalitet, fx Ogust. Men altså: Mindre end hver tiende hånd har den fordeling.

Dernæst de tofarvede hænder, som har 5-5 eller 5-4 i to farver, dvs fordelingerne 5-5-2-1, 5-5-3-0, 5-4-3-1, 5-4-2-2 og 5-4-4-0; de står for næsten 29% af alle fordelinger.

Dermed er der 14% tilbage til resten af de 39 forskellige måder farverne kan være fordelt på en hånd, fx de knap 4% der indeholder en 7-farve.

Og så til mit ærinde med denne post: Det er faktisk lidt underligt at så mange spiller med at 2-åbninger viser en 6-farve, når de tofarvede hænder forekommer tre gange så hyppigt!

Hvad med at bruge totrinnet til de svage tofarvede hænder?

Det kræver selvfølgelig at man kan vise de svage 6-farver på anden vis, og jeg vil slå et slag for at begynde med multi 2.


I opslaget * Tofarvede spærreåbninger er der nogle forslag til 2-åbninger der kan vise de fleste kombinationer af 5-4 og 5-5 hænder.