Jeg har revideret opslaget Almindelige indmeldinger og svar herpå. Systematikken er blevet bedre, og der er tilføjet nogle flere eksempler. Revisionen skyldes som så ofte spørgsmål fra brugerne. Det er dejligt at så mange har glæde af min bridgeside. Spørgsmål og kommentarer er altid velkomne!
En observant læser har gjort mig opmærksom på nogle mangler i konventionen Redningsbæltet. Jeg har med tak taget anledning til at revidere hele opslaget. Forhåbentlig er det blevet klarere nu.
En af mine læsere bad mig om ved lejlighed at skrive en generel artikel om overmelding i fjendens farve. Det falder egentlig lidt uden for konventionsafsnittet, som mest beskriver enkelte konventioner. Men der kan måske alligevel være lidt idé i det.
Der er ikke så få tilfælde hvor vi betjener os af dette kneb, oftest med flere formål: At tage en oplagt melding fra modstanderne, at vise specielle håndtyper, at vise fit og styrke til forskel fra støttemeldinger, at bede makker om yderligere at beskrive sin hånd, at søge hold i fjendens farve ...
De fire vigtigste anvendelser har jeg sammenfattet i dette opslag: Overmelding i fjendens farve.
Makker åbner 1♥/♠ og du har fit, men fjenden dobler, indmelder eller springindmelder. Hvad nu?
Jeg tror ganske mange kunne have gavn af at tale med makker om, hvad man gør, når makker åbner 1♥ og man sidder med fx
♠9
♥8763
♦K765
♣T952
i nogle forskellige meldeforløb, fx:
1♥ pas ?
1♥ Dbl ?
1♥ 1♠ ?
1♥ 2♣ ?
1♥ 2♠ ?
Og hvad hvis svarhånden i stedet er
♠9
♥D763
♦K765
♣D952
I et nyt opslag: Fjenden melder ind og vi har majorfit har jeg prøvet at belyse denne situation med ikke mindre end 26 eksempler.
Jeg har revideret opslaget om Lebensohl på et enkelt punkt, idet jeg har foreslået, at Svarers dobling - i stedet for straf - bør være en oplysningsdobling. Jeg har tilføjet et enkelt illustrativt eksempel og henvist til "Ducksohl" for flere eksempler.
I øvrigt vil jeg da gerne benytte lejligheden til at slå et lille slag for Ducksohl - en ret enkel form for transfer-Lebensohl, da overføringsmeldinger også i denne sammenhæng har nogle indlysende fordele.
Jeg har delt opslaget om Stayman og Garbage Stayman op i to i erkendelse af at mange spiller Stayman uden at spille Garbage Stayman (som ellers kan være ganske nyttig).
Det er amerikaneren Sam(uel) Stayman (1909-1993) der har lagt navn til konventionen. Så vidt vides er det dog ikke ham, der var den egentlige konstruktør, men det var ham der publicerede ideen (i Bridge World i 1945). Konstruktør var snarere Staymans makker George Rapée.