Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Stolen Bid Double - eller "Det ville jeg have meldt"-dobling

Skrevet af Jens U Kromann
18 Feb 2019
Stolen Bid Double - eller

Jeg fik et spørgsmål om Stayman og Jacoby, når fjenden blander sig efter vores 1ut-åbning. Det har givet mig anledning til at skrive et opslag om Stolen Bid Double. Denne form for dobling tager sigte på at løse dette problem:

Makker åbner 1ut og næste hånd indmelder 2 og du ville have overført til spar, hvad så?

I et sådant tilfælde er der mange der spiller med at Dbl viser "det ville jeg have meldt", så doblingen er overføring til spar. På den måde kan man stadig overføre til sanshånden som jo ofte er den stærke hånd. Tilsvarende når fjenden indmelder 2 er det jo smart nok at lade Dbl vise Stayman.

Desværre kommer dette enkle system til kort over for mange typer af indmeldinger, og det handler opslaget i høj grad om.

Jeg kender ikke et dansk navn på denne dobling. Hvis nogen gør vil jeg gerne høre om det. Brug kontaktapplikationen.

Svage 2-åbninger - lidt bridgestatistik

Skrevet af Jens U Kromann
08 Feb 2019
Svage 2-åbninger - lidt bridgestatistik

Du synes sikkert - som de fleste bridgespillere - at du tager den ene kedelige hånd op efter den anden, - og det er faktisk korrekt! Næsten halvdelen af alle hænder vi tager op, er jævne 4-4-3-2-hænder, 5-3-3-2- og 4-3-3-3-hænder. De står for 48% af alle fordelinger. Heldigvis får vi somme tider mere end de gennemsnitlige 10 hp, fx 12-14, 15-17 eller endda mere, og så har vi et fintmasket sanssystem til at melde dem.

Så er der et par mere spændende fordelinger: Først 6-farver uden sidefarver, dvs fordelingerne 6-3-2-2 og 6-3-3-1. 9% af de hænder du tager op er sådan en, og hvis den er under åbningsstyrke kan de fleste åbne den på 2-trinnet, og mange har et fint system til at spørge om styrke og farvekvalitet, fx Ogust. Men altså: Mindre end hver tiende hånd har den fordeling.

Dernæst de tofarvede hænder, som har 5-5 eller 5-4 i to farver, dvs fordelingerne 5-5-2-1, 5-5-3-0, 5-4-3-1, 5-4-2-2 og 5-4-4-0; de står for næsten 29% af alle fordelinger.

Dermed er der 14% tilbage til resten af de 39 forskellige måder farverne kan være fordelt på en hånd, fx de knap 4% der indeholder en 7-farve.

Og så til mit ærinde med denne post: Det er faktisk lidt underligt at så mange spiller med at 2-åbninger viser en 6-farve, når de tofarvede hænder forekommer tre gange så hyppigt!

Hvad med at bruge totrinnet til de svage tofarvede hænder?

Det kræver selvfølgelig at man kan vise de svage 6-farver på anden vis, og jeg vil slå et slag for at begynde med multi 2.


I opslaget * Tofarvede spærreåbninger er der nogle forslag til 2-åbninger der kan vise de fleste kombinationer af 5-4 og 5-5 hænder.